Afbeelding-financien-en-hypotheek

Wijzigt je situatie?

Kijk naar wat financieel wél kan, vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Uit elkaar gaan

Als jullie uit elkaar gaan, valt er veel te regelen. Los van emotionele beslissingen, moet je veel praktische knopen doorhakken. Een koophuis met een hypotheek erbij kan de situatie vaak nog ingewikkelder maken. Misschien blijft één van jullie in het huis wonen. Misschien verkopen jullie het huis. Obvion helpt je graag.

Uit elkaar gaan: Wat gebeurt er met de hypotheek?

Wat er na het uit elkaar gaan met je hypotheek gebeurt, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Staat de hypotheek bijvoorbeeld op één naam of op die van jullie allebei? Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? En gaan jullie het huis verkopen? Of blijft één van jullie er wonen? Hieronder schetsen we verschillende situaties. En kun je meer lezen over verschillende mogelijkheden bij die situatie. Samen met een onafhankelijke adviseur kun je kijken welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

De hypotheek staat op naam van één van jullie beiden. En die persoon blijft in het huis wonen. Wat er met de hypotheek gebeurt, hangt af van hoe jullie alles onderling geregeld hebben. Neem contact op met een (juridisch) adviseur om te bekijken wat dit voor jullie betekent.

De hypotheek staat op beide namen. Eén van jullie blijft in het huis wonen. Dan kun je een verzoek doen om de vertrekkende partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Voorwaarde hiervoor is o.a. dat degene die in het huis blijft voldoende inkomen heeft om de hypotheeklast te kunnen blijven betalen. Wij toetsen dit bij het verzoek tot ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Na het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner blijft alleen de blijvende partner hoofdelijk aansprakelijk. Het verzoek tot ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid regel je via je onafhankelijke hypotheekadviseur.

Tip

TIP! Op de pagina 'Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid' zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Partner uitkopen

Als je uit elkaar gaat, verdeel je de waarde van het huis. De vertrekkende partner krijgt de helft van de waarde van het huis. Minus de helft van de eventuele restschuld van de hypotheek. De blijvende partner zal de vertrekkende partner moeten uitkopen. Hiervoor kun je mogelijk de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Laat je hierover goed informeren door je adviseur. Hij kan voor je uitzoeken wat er allemaal geregeld moet worden en op welke wijze.

Huis samen met nieuwe partner kopen

Jij of je partner blijft in het huis wonen samen met een nieuwe partner, kan dat? Dat is afhankelijk van jullie (financiële) situatie. Samen met de onafhankelijke adviseur kun je kijken of dit mogelijk is.

Tip

TIP! Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, lees dan de richtlijnen van NHG.

Het kan ook zijn dat geen van beiden in het huis wil blijven wonen en daarom besluiten jullie om het huis te verkopen. Met de verkoopopbrengst betaal je de hypotheek vergoedingsvrij terug. De verkoopopbrengst kan groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld, dan is er sprake van overwaarde. Maar de opbrengst kan ook lager zijn dan de openstaande hypotheekschuld . Dan is sprake van een restschuld.

Overwaarde op jullie huis

Bij overwaarde krijg je te maken met de bijleenregeling. Ook als je naar een huurwoning verhuist. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde gebruikt voor de hypotheek op een nieuw huis.

Overwaarde huis gebruiken

Restschuld na verkoop huis

Jullie hebben het huis met verlies verkocht en kunnen niet de gehele hypotheek terugbetalen. Er is een restschuld. Wat nu? Een eenduidig antwoord is er niet. Iedere situatie is anders. Vraag je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. Is je hypotheekschuld hoger dan de waarde van je woning? In dat geval staat je “huis onder water”.

Wat als je huis 'onder water' staat?

Vraag om advies

Een onafhankelijke adviseur kan je hulp bieden bij zaken waar je hoofd tijdens het uit elkaar niet echt naar staat. Over je hypotheek, maar ook over andere zaken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de boedelverdeling, alimentatie en pensioenverdeling?

Ja, ik wil advies

Hulp nodig bij betalingsproblemen?

Heb je een betalingsachterstand als gevolg van een scheiding? Of verwacht je betalingsproblemen te krijgen? Wij werken graag samen met jou aan een oplossing.

Lees meer over hulp bij betalingsproblemen

Op de website van de belastingdienst lees je meer over restschuld of overwaarde als je de woning verkoopt.