Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Stappenplan eerste huis kopen

Een stappenplan dat je op weg helpt bij het kopen van een eerste huis? Dat klinkt veel starters als muziek in de oren. We nemen je in 8 makkelijke stappen mee op reis van woondroom tot droomhuis.

Zorg dat je weet hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen vóórdat je op zoek gaat naar je droomhuis. Met onze rekentool zie je ook welke maandlast ongeveer bij je maximale hypotheek hoort.

Kijk zeker niet alleen naar wat je maximaal kunt lenen. Bedenk ook wat je maximaal per maand wilt betalen. Bij een koophuis krijg je ook te maken met onderhoudskosten, extra verzekeringen en belastingen. En je wilt ook nog leuke dingen blijven doen.

Bereken maximale hypotheek

Tip! Wil je weten aan welke bijkomende kosten je globaal moet denken als je een huis koopt? In ons artikel kosten koper zetten we het op een rij.

Nu je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen, is het tijd om jouw droomhuis te gaan zoeken. Naar welk huis ben je op zoek? In de stad of liever op het platteland? Je kunt zoeken via huizensites. Maar er zijn ook veel huizenzoekers die een aankoopmakelaar inschakelen.

Tips voor de bezichtiging

  • Neem een wensenlijstje mee.
  • Ga bij daglicht en neem de tijd om rustig binnen én buiten te snuffelen. Je kunt ook foto's maken.
  • Probeer of je nog eens kunt bezichtigen. Een 2e keer zie je weer andere dingen. Neem dan eventueel vrienden of ouders mee zodat je samen kunt vergelijken.

Misschien denk je niet meteen aan het verduurzamen van je nieuwe huis. Maar vaak zijn minder energiezuinige huizen (die dus geen energielabel A of B hebben) minder duur. En als je zelf energiebesparende maatregelen in je nieuwe huis laat aanbrengen, kun je op basis van het energielabel van je woning meestal extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 20.000 extra voor energielabel E, F, G. Je adviseur kan je hier alles over vertellen.

Energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf vaak terug. Je bespaart op je energiekosten, het is goed voor je wooncomfort, de waarde van je nieuwe huis én het klimaat.

Lees meer over energiebesparende maatregelen en je hypotheek

Heb je een huis gevonden waarin je jezelf ziet wonen? Dat aan je wensen voldoet en binnen jouw budget past? Dan is het tijd om een bod doen. Dit kun je zelf doen. Let zeker ook op de juridische gevolgen die het uitbrengen van een bod heeft. Maar je kunt er ook voor kiezen om een (aankoop)makelaar (zie website van NVM) in te schakelen. Hij helpt je dan bij het uitbrengen van een bod en vertelt jou wat de gevolgen zijn.

Onderhandel over de prijs

  • Bepaal wat voor jou de absolute grens is die je wilt en kunt betalen om het huis te kopen.
  • Weet wat de waarde van het huis is (dit kun je opvragen bij het Kadaster of via de makelaar).
  • Stel de bouwkundige staat van het huis vast. Kun je zo intrekken of moet je nog veel klussen?

Ben je het met de verkoper eens over de prijs? Laat dan een koopcontract opstellen waarin alle afspraken zijn opgenomen. Neem ook eventueel ontbindende voorwaarden op. Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde: het huis is verkocht onder voorbehoud dat jij als koper voor een bepaalde datum de financiering hebt geregeld.

Als het koopcontract is getekend, dan is de koop gesloten. De koper van een bestaande woning heeft na het ontvangen van de getekende koopovereenkomst nog 3 dagen het recht om de koop te ontbinden. Daarna is de koop gesloten, tenzij de ontbindende voorwaarden intreden.

    Nu de koopakte is getekend, moet je de financiering rond krijgen. Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke stap, want een hypotheek ga je voor langere tijd aan. Vraag daarom hypotheekadvies.

    Een onafhankelijk adviseur helpt je om verschillende aanbieders te vergelijken. Hij kijkt daarbij o.a. naar jouw financiële positie, wensen en risico’s. Hij stelt je ook vragen over later, wil je bijvoorbeeld straks minder werken? De adviseur doet dit zodat je een hypotheek vindt die het beste bij jou past.

    Wat kost een advies?

    De kosten voor hypotheekadvies zijn afhankelijk van de werkzaamheden die een adviseur voor je verricht. Bespreek die kosten vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

    Adviesgesprek voorbereiden

    Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor je hypotheekadviesgesprek. Het lijkt misschien alsof de adviseur alles over je wilt weten en overal een kopie van nodig heeft. Bedenk echter: de informatie die jij geeft, is de basis voor een goed advies. En soms is het ook handig dat de adviseur naar bijvoorbeeld de voorwaarden van eerder door jou gesloten producten kijkt. Die kunnen namelijk anders zijn dan je zelf denkt. Blijf vragen stellen. Net zolang tot je precies begrijpt wat het advies inhoudt.

    Zoek een adviseur bij jou in de buurt

      Een hypotheek is een geldlening met je huis als onderpand. Waar moet je op letten bij het kiezen van een hypotheek? Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden zoals hoeveel je zonder vergoeding extra kunt terugbetalen. Of de mogelijkheid om je rentetarief mee te verhuizen.

      Je adviseur helpt je hierbij. Wil je jezelf al voorbereiden? Met onze keuzehulp helpen we je op weg.

        De notaris zorgt voor de officiële afhandeling van de koop. De notaris is eigenlijk de laatste schakel in het koopproces. Hij stelt de hypotheekakte en eigendomsakte op. Meestal stuurt hij je vooraf de concepten van deze aktes zodat je alles al eens kunt doorlezen.

        Ook de notaris moet je betalen voor zijn diensten. Er zijn geen vaste tarieven. Dus zorg dat je verschillende kantoren in jouw buurt met elkaar vergelijkt. Dat kan je een flink bedrag schelen. Kijk op notaris.nl voor meer informatie.

        Samen met de makelaar controleer je voordat je naar de notaris gaat of het huis wordt opgeleverd zoals is afgesproken met de verkoper. Ben je bij de notaris dan neemt hij de hypotheekakte en eigendomsakte met je door. Nadat alle documenten zijn getekend, ben je officieel de nieuwe eigenaar van het huis. Proficiat!

          Waarom een hypotheek bij Obvion