Let op! Geld lenen kost geld

Energiebesparende maatregelen en je hypotheek? Het kán een mooie combi opleveren! Want wist je dat je energiebesparende maatregelen (onder voorwaarden) kan meefinancieren in je hypotheek? Win-win!

Hoe ‘t zit met energiebesparende maatregelen en hypotheek

Energiebesparende maatregelen zijn soms bij aanschaf prijzig, maar verdienen zichzelf vaak terug. Ook is het meestal goed voor je wooncomfort, de waarde van je nieuwe huis én het klimaat. Alleen moet je dus wel op voorhand de financiële middelen hebben om ze aan te kunnen schaffen. Heb je geen goed gevulde spaarpot? Dan hebben we interessant nieuws, want je kan ze (onder voorwaarden) meefinancieren in je hypotheek. En daarbij mag je ook nog in veel gevallen max. € 9.000 extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen.


Duurzaamheidskorting voor energielabel A of hoger

Verduurzamen is niet alleen goed voor het wooncomfort en het klimaat. Je kunt duurzaamheidskorting krijgen als jouw woning minimaal energielabel A heeft. Door de duurzaamheidskorting krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn.

Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting

Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Voor energiebesparende maatregelen mag je meestal extra hypotheek opnemen, maar hoe zit het precies?

  • Wil je extra lenen voor energiebesparende maatregelen? Dat kan alleen als je op basis van de inkomenstoets nog financieringsruimte over hebt. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde en je (gezamenlijk) bruto jaarinkomen moet minimaal € 33.000 zijn. Vraag jouw adviseur naar de mogelijkheden voor jouw situatie.
  • Het extra leenbedrag mag alleen worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.
  • De lening voor energiebesparende maatregelen storten we in een duurzaamheidsdepot. Hieruit kun je gedurende 2 jaar de kosten voor energiebesparende maatregelen declareren.
  • Blijft er na het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen nog een bedrag over in het duurzaamheidsdepot? Dan kun je dit bedrag vergoedingsvrij extra terugbetalen op het leningdeel.
  • Kies je ervoor de energiebesparende maatregelen uiteindelijk toch niet door te voeren? Dan verwerkt Obvion het volledige duurzaamheidsdepot bedrag als extra terugbetaling.

Check hier wat een duurzaam huis je kan opleveren


Zonnepanelen, isoleren, warmtepomp of...?

Benieuwd welke duurzame mogelijkheden er zijn voor jouw woning? Wat ze kosten, hoe de installatie gaat én wat je aan energiebesparing kunt verwachten? Het Omschakelplan (door Obvion samen met Eneco ontwikkeld) geeft je meer inzicht.

Met slechts een paar klikken!

Naar het Omschakelplan

Afbeelding isolatiemateriaal

Standaard in de offerte

Afbeelding-Standaard-in-offerte

Kom je in aanmerking voor een extra lening van max. € 9.000 voor energiebesparende voorzieningen? Dan wordt deze lening meestal standaard aangeboden in de offerte voor de Woon Hypotheek. Wil je hier van af zien? Geef dit dan door aan je adviseur.

Betalen met besparen

Met de investering die je doet voor energiebesparende maatregelen, zoals isoleren of zonnepanelen, kun je besparen op je energiekosten. In veel gevallen is de besparing zelfs groter dan de kosten voor de extra lening! Zo kun je op een financieel aantrekkelijke manier profiteren van een duurzaam huis. Met onze infographic en rekenvoorbeelden maken we het inzichtelijk.

Check deze rekenvoorbeelden

3 vragen over energiebesparende maatregelen en hypotheek

Je kunt energiebesparende maatregelen wél direct meefinancieren in je hypotheek, maar pas later beslissen hoe je je nieuwe woning precies gaat verduurzamen.

Het geld wordt in een bouwdepot geplaatst. Je hebt 2 jaar de tijd om de rekeningen te declareren.

Op onze pagina 'duurzaam huis' hebben we voor je op een rijtje gezet welke energiebesparende voorzieningen je kunt treffen, wat het kost en wat het oplevert.

Verder vind je veel nuttige informatie op de volgende websites:

  • www.milieucentraal.nl - geeft inzicht in de kosten per maatregel, de energiebesparing en het wooncomfort.
  • www.verbeterjehuis.nl - geeft inzicht in de opbrengsten en kosten van de verschillende maatregelen en geeft tips hoe je kan checken of je woning geschikt is voor deze maatregelen.
  • www.energiesubsidiewijzer.nl - geeft inzicht of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Dan zou je er aan kunnen denken om je energiebesparende maatregelen mee te financieren door je bestaande hypotheek te verhogen. Ook dan zijn er mogelijkheden om meer te kunnen lenen dan 100% van de waarde van je woning. De grens ligt bij 106%.

Je adviseur kan je dit haarfijn uitleggen en voor je berekenen.