Samenwonen of trouwen: dat is een mijlpaal. Niet alleen voor jullie relatie, maar ook voor je financiën en hypotheek wanneer jullie besluiten samen een huis te kopen. Welke hypotheekvorm past dan nu het beste bij jullie nieuwe situatie? Dat is onder meer afhankelijk van jullie samenlevingsvorm. Op deze pagina lees je wat samenwonen of getrouwd zijn betekent voor jullie hypotheek.
Trouwen of samenwonen
Trouwen/samenwonen
Wat betekent het voor de hypotheek als je ongehuwd gaat samenwonen?
Stel je partner besluit om bij je in te trekken in je koophuis. Dan kun je in een samenlevingscontract laten vastleggen welke inbreng jij en je partner hebben in het huis. Wil je liever volledig eigenaar van de woning blijven? Dan kun je bijvoorbeeld laten vastleggen dat je partner wel bijdraagt aan de rentekosten van de hypotheek, maar niet aan de terugbetaling.
Wat betekent het voor de hypotheek als je gaat trouwen?
Wanneer je gaat trouwen kan dat van invloed zijn op de (nog af te sluiten of bestaande) hypotheek, maar dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder schetsen we enkele situaties.
Je kunt ook besluiten om de lopende hypotheek op beide namen zetten. Een nieuwe hypotheek is erg duur en misschien niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld tussentijds iemand bijschrijven bij ons. Dit loopt via je adviseur. Een bijgeschreven partner wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de hele lening.
Er zijn dan twee mogelijkheden:
A. Hypotheek meeverhuizen
Met de Verhuisregeling kun je onder bepaalde voorwaarden je huidige rentepercentage meeverhuizen naar je nieuwe hypotheek bij Obvion.
Misschien interessant voor jou als de rente nu hoger is voor soortgelijke hypotheken.
B. Hypotheek oversluiten
Een hypotheek oversluiten wil zeggen dat je overstapt naar een andere geldverstrekker. Oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Zoals bijvoorbeeld kosten van een notaris of taxateur. Overleg altijd eerst met je hypotheekadviseur of oversluiten in jouw geval verstandig is. Wanneer jullie overwegen over te stappen naar Obvion, dan vind je meer informatie op:
Ben je van plan om samen met je partner een eerste huis te kopen? Bepaal dan vooraf de onderlinge verdeling van je hypotheeklasten.
Breng jij meer eigen middelen in bij de koop van het huis dan je partner? Dan kun je:
- het verschil in inbreng laten opnemen in de eigendomsakte, zodat je niet elk voor de helft maar in een andere verhouding huiseigenaar wordt.
- het door jou hogere geïnvesteerde bedrag in het huis in een samenlevingscontract vastleggen.
Gaan jullie onverhoopt toch uit elkaar? Dan wordt (de winst of schuld uit) de eigen woning volgens de vastgelegde verhouding verdeeld, tenminste als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Als je getrouwd bent onder huwelijke voorwaarden gelden andere regels. Laat je hiervoor goed informeren door je adviseur en de notaris.
Ga voor advies
Bespreek met je onafhankelijke hypotheekadviseur of de huidige hypotheek nog past bij jouw nieuwe situatie.