Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Meetekenen hypotheek ouders

Is je inkomen nu nog niet genoeg om je hypotheek rond te krijgen? Je ouders kunnen je helpen bij het kopen van een eigen woning door het meetekenen voor jouw hypotheek.

Als je ouders meetekenen voor de hypotheek, zijn zij voor de hele hypotheek aansprakelijk. Je bent zelf als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Maar we kunnen ook je ouders aanspreken voor alle verplichtingen van de hypotheek.

Spelregels in het kort

  • Je kunt minimaal 75% van de hypotheeklasten zelf dragen
  • Samen met je ouders kun je het totaal van de hypotheeklasten dragen
  • Binnen 10 jaar moet je de hypotheeklasten zelfstandig kunnen dragen
  • Meetekenen door ouders kan alleen bij een hypotheek zonder NHG

Afbeelding-zoek-adviseur

Meer weten over meetekenen door ouders?

Je adviseur kan je vertellen hoe we het inkomen van jou en je ouders toetsen. En of dit een mogelijkheid is in jouw situatie.

Zoek een adviseur

Overige financiële hulp ouders

In plaats van het meetekenen voor je hypotheek zijn er nog andere manieren waarop je ouders je financieel kunnen ondersteunen als starter op de woningmarkt:

  • Je ouders kunnen je geld lenen voor de aanschaf of verbouwing van je woning. Het gaat hier om een onderhandse lening die niet notarieel vastgelegd hoeft te worden. Je moet dan wel zelf rente betalen over de lening. Deze rente is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar voor jou als de schuld (de lening) is aangegaan voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen woning.

Terug naar pagina hypotheek aanvragen als starter