Subsidie zonnepanelen | 4 tips om er warmpjes bij te zitten

Subsidie zonnepanelen | 4 tips om er warmpjes bij te zitten

Geplaatst op 6 maart 2018
leestijd 2 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Is de subsidie zonnepanelen verdwenen of toch weer niet? Hoe dan ook, het blijft razend interessant om ze aan te schaffen. Met deze 4 tips zit jij er binnen no time warmpjes bij.

Ben je net zo goed bezig met je plannen voor een energiezuinig en duurzaam huis, blijkt de landelijke subsidie voor zonnepanelen als sneeuw voor de zon verdwenen. Hm, tegenvaller. Maar wacht ’s even. Wat lezen we hier? Aha! Er zijn meer mogelijkheden.

Alternatieven voor subsidie zonnepanelen

Met deze 4 tips heb je een mooi alternatief en zit je er toch binnen no time warmpjes bij. Ken jij ze alle vier al?

 1. BTW teruggave zonnepanelen

  Hoe dan? Nou kijk, als jij als particulier zonnepanelen op je dak plaatst, dan lever je eigenlijk stroom aan het net van je energiebedrijf. Je bent dus ondernemer geworden, zegt de overheid. En dus kun je BTW terugvragen. Ha, krijg nou wat! Even rekenen, pom-pom-pom. Standaardpakket, tum-die-dum, 10 zonnepanelen. Zo! Dat levert al snel € 750 op. Maar pas op, dat gaat niet vanzelf. Je moet de Belastingdienst wel effe laten weten dat je ondernemer bent geworden.

  Zo doe je dat:– In dit stappenplan lees je de details
  – Zorg ervoor dat de energierekening op jouw naam staat.
  – Meld je zo snel mogelijk aan, formeel ben je al ondernemer vanaf de installatiedatum
  – Je kunt je ook aanmelden voordat je zonnepanelen installeert.
  – Geen talent voor dit soort dingen? Vraag je boekhouder, belastingadviseur of de leverancier van de zonnepanelen. Die hebben vaker met dit bijltje gehakt!

 2. Lokale subsidie zonnepanelen 2018

  Oké, landelijk is er dus geen subsidie meer voor zonnepanelen. Maar met een beetje geluk heeft jouw gemeente nog wél een potje voor jouw duurzame plannen. Ingewikkeld? Welnee. Tik je woonplaats in op www.energiesubsidiewijzer.nl en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

 3. EnergieBespaarlening en zonnepanelen

  Voor woningbezitters die zonnepanelen willen aanschaffen hebben we nog een tip: je kunt overwegen om tegen een aantrekkelijk lage rente een lening af te sluiten via een energiebespaarlening. Vaak zal je dan ook een andere klimaatvriendelijke maatregel moeten nemen, zoals het aanbrengen van isolatie of de aanschaf van een zonneboiler. Maar ja, je was toch al duurzaam bezig! De EnergieBespaarlening is dus geen subsidie voor zonnepanelen, maar kan je wel over de streep trekken.

 4. Hogere hypotheek voor je zonnepanelen

  De subsidie voor zonnepanelen mag dan van de radar zijn verdwenen, er blijven genoeg creatieve oplossingen over. Zo kun je ook een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen neemt. De moeite waard!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.