Wat zijn de kosten van een nieuwe badkamer? Zo blijf je binnen budget!

Wat zijn de kosten van een nieuwe badkamer? Zo blijf je binnen budget!

Geplaatst op 9 maart 2017
leestijd 4 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Tijd om de badkamer te verbouwen, maar wat zijn eigenlijk de kosten van een nieuwe badkamer? En hoe blijf je binnen budget? Wij zochten het voor je uit.

Want die badkamer in je (nieuwe) huis is eigenlijk niet jouw ding. Of je wilt heel graag een bad want elke keer ruzie met dat plakkerige douchegordijn gaat ook vervelen. Het is duidelijk tijd voor een verbouwing! De mogelijkheden zijn eindeloos maar je budget jammer genoeg niet. Wij zochten uit hoe je voorkomt dat je buiten budget drijft.

Keuzes, keuzes, keuzes

We zeiden het al: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je voor een ligbad of een stortdouche? Vloerverwarming of een radiator? Hippe LED-verlichting of toch spotjes? Maar een badkamer is veel meer dan dat. Het gaat ook over tegelwerk, leidingen, afzuiging… En gezien de meeste mensen eerder klussen als Buurman&Buurman dan Bob de Bouwer, heb je daar hulp bij nodig van professionals. Dat alles bij elkaar kan best wel pijn doen aan je portemonnee. Budgetteren dus!

Kosten nieuwe badkamer

Bepaal vooraf hoeveel pijn je portemonnee kan hebben. Dan kun je veel gerichter keuzes maken. Als je een ruim budget hebt kun je een architect of stylist in de arm nemen. Maar is je budget wat krapper dan zijn er een hoop dingen die je kunt doen om niet van de regen in de drup te belanden. Hieronder geven we je een paar handige tips voor het in de hand houden van je kosten:

1. Stel een budget op

Tja, wat zijn nou de kosten van een nieuwe badkamer? Leg je rekenmachine maar weer in de la, want dat kan makkelijker. Op Nibud.nl vind je advies over hoe je een verbouwing kunt financieren. Daarnaast hebben veel badkamerspecialisten een online budgetplanner. Hiermee bereken je makkelijk wat de kosten zijn van je nieuwe badkamer. Superhandig!

2. Maak lijstjes

Wie houdt er nou niet van lijstjes? Maak er een met de voor jou noodzakelijke elementen voor in je badkamer. Wil je een nieuw toilet, wasbak, douchebak of badkuip, douchewand, verlichting, ventilatie systeem etc.? Probeer zo precies mogelijk te bepalen hoeveel je per element wilt uitgeven. Zo zie je snel of je binnen budget blijft of dat de verbouwing van je badkamer uit de hand loopt.

3. Ben je eigen architect

Het ontwerpen van je badkamer doe je makkelijk zelf via een online programma . Een goede manier om de kosten onder controle te houden. Geen stylist of architect nodig! Kijk ook kritisch naar je huidige badkamer. Moet het helemaal op de schop? Of kun je ook alleen het sanitair vervangen en de leidingen laten zitten? Dit kan heel veel geld schelen.

4. Kijk en vergelijk

Hoera, inrichten! Misschien wel het leukste van deze verbouwing, maar pas op. Je kunt hier met gemak je hele budget aan kwijt zijn. Zodra je ook maar één stap in de wondere wereld van badkamerinrichtingen zet, word je met grote merken geconfronteerd met grote prijzen. Gelukkig zijn er genoeg merken met een goede kwaliteit voor een lagere prijs. Of het nou gaat om sanitair, tegels of materiaal vergelijk eerst de prijzen voordat je iets aanschaft. Op deze manier voorkom je dat je teveel betaalt. Denk ook eens aan tweedehands badkamerelementen, daar wordt jouw budget heel blij van.

5. Zelf doen of laten doen?

Zelf verbouwen scheelt natuurlijk een hoop geld. Wat je ook kiest: een bezoekje aan een specialist is altijd een slimme zet. Die kan een uitgewerkt plan, ontwerp en offerte voor je maken. Het handige hieraan is dat je nieuwe inzichten krijgt voor je verbouwing en je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet. Je kan daarna altijd beslissen of je met deze specialist in zee gaat of toch liever losse onderdelen bestelt. Laat je altijd goed informeren over wat er inclusief is. Zitten er montagekosten bij? Verleggen zij ook leidingen? Moet je zelf met de sloopkogel in de weer of doen zij dat voor je? En belangrijk: als zij klaar zijn, kun jij dan meteen gebruik maken van je nieuwe inloopdouche?

Schatten maar!

Oké, laten we het over cijfers hebben. Aan welke bedragen moet je gemiddeld denken? Dat wordt sparen of misschien kun je met een bouwdepot vooruit.

  1. Sanitair en tegels
    Voor een basic badkamer: tussen de € 4.000 en € 10.000.
    Voor een luxe badkamer: tussen de € 10.000 en € 20.000.
    Voor een wellness badkamer met whirlpool of stoomcabine: € 25.000 of hoger.
  2. Bouw- en loodgietersmaterialen:tussen de € 600 en € 1.750.
  3. Besteed je de verbouwing uit,dan geldt als vuistregel dat je ongeveer net zoveel kwijt bent als de kosten van sanitair, tegels en materialen. Alleen bij een luxe badkamer kom je wat lager uit.

Kortom: een badkamer verbouwen is niet goedkoop. Maar je hoeft echt niet de Staatsloterij te winnen om van jouw douche’hok’ een poedelparadijs te maken. Dus laat dat badschuim rijkelijk vloeien, want jij bent binnen budget gebleven!

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.