Met plezier in je huis blijven wonen?

Met plezier in je huis blijven wonen?

Denk er op tijd over na

Kan ik in mijn huis blijven wonen?

Je hebt een eigen huis waar je met plezier in woont. Dat wil je waarschijnlijk zo lang mogelijk blijven doen. Maar kan dat wel als je een aflossingsvrije hypotheek hebt? Weet jij of je nu al iets moet ondernemen om ook later zorgeloos te kunnen blijven wonen?

Ben jij al aflossingsblij?

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet precies weten wat er gebeurt als hun aflossingsvrije hypotheek afloopt. Heb jij daar al eens over nagedacht? Over wat je aan het einde van de looptijd wilt doen?

Hoe eerder je er aandacht aan besteedt, hoe beter. Dan heb je meer tijd om je financieel goed voor te bereiden op de toekomst. En waarschijnlijk meer opties om uit te kiezen.

Jij en je aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd niets terug. Je betaalt alleen hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd heb je een openstaande hypotheekschuld. Deze moet je volledig terugbetalen.

Als je nooit iets hebt terugbetaald, is de hypotheekschuld net zo groot als toen je hem aanging. Heb je tijdens de looptijd extra terugbetalingen gedaan? Dan worden deze van de hypotheekschuld afgetrokken. Je schuld is dan lager dan toen je hem aanging.

Afbeelding-hypotheekcheck

Doe onze hypotheekcheck via MijnObvion!

Test in 10 minuten of je jouw aflossingsvrije hypotheek kunt terugbetalen als die afloopt.

Doe de check

Wil ik in mijn huis blijven wonen?

Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Het is goed hier op tijd over na te denken. Dan kun je nu eventueel al maatregelen treffen als dat nodig blijkt. Stel je wilt in je huis blijven wonen aan het einde van de looptijd van je hypotheek. Dan biedt Obvion de volgende mogelijkheden:
- de hypotheekschuld aflossen
- de hypotheek vernieuwen

  Lang niet iedereen heeft genoeg eigen financiële middelen om de hypotheekschuld in één keer af te lossen. Of je kunt vernieuwen, hangt af van je persoonlijke situatie. Je adviseur kan je hier advies over geven.

  Kan ik in mijn huis blijven wonen?

  Dat hangt helemaal af van jouw situatie. Waar je rekening mee moet houden, is dat je maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek, tijdens de rentevaste periode die je hebt gekozen, altijd gelijk blijven (als je nooit terugbetaalt). Waarschijnlijk kun je dat nu prima opbrengen. Maar hoe zit dat als je persoonlijke situatie verandert? Kun je die hypotheeklasten dan nog steeds betalen.

  Stel je gaat bijvoorbeeld een dag minder werken binnenkort. Of over een tijd met pensioen. Of je (recht op) hypotheekrenteaftrek vervalt. In alle gevallen heb je meestal minder te besteden. Maar je hypotheeklasten blijven gelijk. Hoe vang je dat verschil op?

  Wat je nu al kunt doen

  Om mogelijke betalingsproblemen in de toekomst te voorkomen, kun je in grote lijnen twee dingen doen:

  • Vermogen opbouwen. Door te sparen of op een andere manier vermogen op te bouwen, maak je een potje voor later. Als je dan minder te besteden krijgt, kun je hieruit putten. Bijvoorbeeld om de hypotheeklasten (deels) te betalen. Of om de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd (gedeeltelijk) terug te betalen.
  • Je hypotheekschuld (gedeeltelijk) terugbetalen. Er is ook een andere manier om je hypotheek betaalbaar te houden op het moment dat er iets wijzigt in uw persoonlijke situatie. Dat is zorgen dat je hypotheekschuld gedurende de looptijd lager wordt. Dit bereik je door terug te gaan betalen. Dat kan bijvoorbeeld door extra terugbetalen. Bij Obvion kan dat (onder voorwaarden) ook per maand.
  • Hypotheekvorm wijzigen. Je kunt (onder voorwaarden) ook je hypotheekvorm wijzigen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente. Met een annuïteiten of lineaire hypotheek betaal je elke maand rente en aflossing. Hierdoor daalt je hypotheekschuld.

  Let op

  Aan extra terugbetalen en het wijzigen van je hypotheekvorm zitten voor- en nadelen. Daarnaast kan een wijziging fiscale gevolgen hebben. Laat je goed adviseren door je adviseur over de (on)mogelijkheden en wat voor jou een geschikte optie is.

  Begin op tijd

  Wat je plannen ook zijn: denk er op tijd over na. Dit zodat jij straks lekker in je huis kunt blijven wonen.

  Andere informatie over aflossingsvrije hypotheek