afbeelding-hypotheek-kiezen-pageheader

Hypotheek kiezen

Lees je goed in en vraag een onafhankelijk adviseur om hulp

Financiële gegevens ophalen met Ockto

Voor een hypotheekaanvraag moet je veel financiële gegevens aanleveren. Dat kan veel tijd kosten. Met de Ockto-app wordt dat een stukje makkelijker.

Ockto-app | Wat is dat?

Ockto maakt het spitten in schoendozen en ordners overbodig. Als jouw adviseur gebruik maakt van Ockto, kun jij met de Ockto-app eenvoudig jouw financiële gegevens verzamelen van bijvoorbeeld het UWV. Vervolgens kun je deze gegevens delen met jouw adviseur en met Obvion. De Ockto-app is gratis te downloaden.

De voordelen op een rij

 • niet meer zelf jouw administratie uitzoeken
 • makkelijk en snel jouw financiële gegevens verzamelen met behulp van jouw DigiD
 • jouw gegevens delen in een beveiligde omgeving

  Zo werkt het | 3 stappen

  1. Scannen
   Via je adviseur ontvang je een unieke QR-code die je scant met de Ockto-app. Nu kan je beginnen met het verzamelen van je financiële gegevens.
  2. Verzamelen In de Ockto-app log je met je DigiD in bij de overheidswebsites waar Ockto je gegevens gaat verzamelen. Stap voor stap maakt Ockto hier jouw persoonlijke financiële profiel van. De verzamelde gegevens presenteert Ockto overzichtelijk in de app.
  3. VersturenAan het einde van het proces kun je je adviseur toestemming geven jouw gegevens te gebruiken en verstuur je ze. Of je dat doet bepaal je helemaal zelf. Tevens kun je toestemming geven de gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto te bewaren, zodat ook Obvion ze kan raadplegen voor de hypotheekaanvraag.

  Lees meer op de website van Ockto

  Veelgestelde vragen

  Ockto begeleidt je langs maximaal 4 sites waar jouw financiële gegevens beschikbaar zijn. Het aantal sites wat je bezoekt, is afhankelijk van de dienstverlener waarvoor je gegevens verzamelt.

  Obvion gebruikt de gegevens van UWV en Mijnpensioenoverzicht voor de hypotheekaanvraag. Deze informatie wordt door Ockto gecombineerd tot een financieel profiel. Je kunt eventueel met je partner inloggen om een totaalbeeld van het financieel profiel van jullie huishouden te krijgen.

  Dit zijn de 4 websites waarlangs Ockto je begeleidt:

  1. Belastingdienst
   Je haalt de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) op bij de belastingdienst. Hierin staan gegevens over jouw huishouden, inkomen, bezittingen en schulden. Dit is precies dezelfde informatie die ook al vooraf is ingevuld bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte.
  2. UWV
   Bij het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) haal je jouw actuele inkomensgegevens op. Je werkgever moet iedere maand van jou als werknemer de loongegevens aan UWV opgeven. Deze informatie is voor jou ook beschikbaar.
  3. Mijnpensioenoverzicht.nl
   Je haalt het overzicht met jouw pensioenaanspraken op bij Mijnpensioenoverzicht.nl. Alle pensioenuitvoerders zijn verplicht deze gegevens aan jou beschikbaar te stellen.
  4. Mijnoverheid
   Via Mijnoverheid verzamel je informatie vanuit de basisregistratie personen, het Kadaster en het WOZ-register.

  Nee, je bent zeker niet verplicht om Ockto te gebruiken. Je bepaalt zelf of je Ockto wilt gebruiken en of de opgehaalde informatie gedeeld mag worden met de je adviseur en Obvion.

  Kies je ervoor om Ockto niet te gebruiken, dan kun je de benodigde gegevens ook op een andere manier aanleveren.

  Ockto gaat uit van twee belangrijke principes:

  1. Jij zit aan het stuur en bepaalt zelf of je de opgehaalde informatie wilt delen met jouw adviseur en Obvion.
  2. Zodra je de informatie hebt doorgegeven, blijft er geen informatie bewaard in het Ockto platform, tenzij je hier expliciet toestemming voor hebt gegeven*.

  *Jouw hypotheekbemiddelaar kan je vragen om jouw gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan Obvion jouw gegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod. Obvion haalt de gegevens gedurende deze periode in opdracht van jouw adviseur éénmalig op. Hiervoor word je in de Ockto app expliciet om toestemming gevraagd.

  Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw toestemming voor het bewaren van je gegevens bij Ockto in te trekken. Je gegevens worden dan permanent bij Ockto verwijderd. Als in de tussentijd de in Ockto beschikbare gegevens door Obvion al zijn opgehaald, heeft de intrekking van de toestemming echter niet tot gevolg dat de gegevens ook bij Obvion worden verwijderd. Obvion verwerkt de door haar ontvangen gegevens namelijk, omdat deze verwerking noodzakelijk is voor het aangaan en de uitvoering van de overeenkomst met jou en niet omdat zij daarvoor via Ockto toestemming heeft gekregen.

  Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ockto is ISO gecertificeerd en de Ockto app is AVG compliant. De voorwaarde voor het gebruik van DigiD waarborgt de persoonsgebondenheid van de app. Het is niet toegestaan het DigiD van een ander te gebruiken.

  Let altijd op waar je apps zoals Ockto of voor mobiel bankieren gebruikt. Het beste kun je gevoelige informatie niet opvragen op open netwerken, zoals een wifi-netwerk in een restaurant.

  • Voor het gebruik van de Ockto app heb je een DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, kun je deze aanvragen op de website van DigiD.
  • De DigiD SMS controle moet aanstaan. Wanneer Ockto gegevens ophaalt bij het UWV, vraagt het UWV om een extra securitymaatregel namelijk het invoeren van een DigiD SMS code. Heb je de SMS controle nog niet ingesteld, dan kan dat via de website van DigiD
  • De Ockto app moet gedownload zijn op je mobiele toestel. Dit kan natuurlijk via de Appstore (Apple) of de Googleplay Store (Android)

  Je leest meer over de gebruiksvoorwaarden van Ockto op Ockto.nl