Energielabel woning: wat je moet weten!

Energielabel woning: wat je moet weten!

Geplaatst op 5 april 2016
leestijd 2 minuten 

Iedere woning heeft een energielabel. Wat is dit? En hoe check je welk label jij hebt? Meten is weten. Lees er alles over!

Een energielabel vertelt hoe energiezuinig een huis is. Het label loopt van klasse G (rood, zeer onzuinig) tot klasse A (groen, zeer zuinig). De overheid wil met het label huiseigenaren stimuleren om de woning energiezuiniger te maken, omdat dit veel voordelen heeft.

Energielabel checken

Je energielabel checken is de moeite waard. Het geeft je namelijk in één oogopslag weer hoe zuinig jouw woning is. Check hier het label van je huis! Maar waarom zou je dat willen weten, wat zijn de voordelen? Een selectie:

  • Een zuinige woning betekent lagere energierekening. In tien jaar tijd kan dit duizenden euro’s schelen.
  • Het heeft minder CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu.
  • Het biedt meer wooncomfort.
  • Een energielabel kan gunstig zijn voor de verkoopprijs van je huis.
  • Een energielabel kan de verkoop van je huis versnellen.

Voorlopige en definitief energielabel

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid. Dit is geschat aan de hand van een aantal gegevens van het huis afkomstig van het kadaster, zoals; bouwjaar, oppervlakte, woningtype. Omdat het een schatting is, kan het zijn dat je huis er ook beter of slechter voor staat. Dat is afhankelijk van de veranderingen die in je huis zijn getroffen, bijvoorbeeld door plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel. Uiteraard wordt dit aangepast bij het aanvragen van een definitief energielabel. Uiteraard kan het energieverbruik in de praktijk ook dan nog altijd verschillen van het verkregen label, omdat het ook afhankelijk is van hoeveel je stookt, hoeveel water en elektrische apparaten je gebruikt.

Op het moment dat je de woning gaat verkopen ben je (in de meeste gevallen) verplicht om een definitief energielabel te hebben. Onderaan dit artikel lees je waar je het aanvraagt.  Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld een monumentaal pand of woonboot.

Kosten energielabel

De kosten van een energielabel variëren van een paar euro tot enkele tientjes. Ga je je huis verkopen en heb je geen definitief energielabel? Dan riskeer je een boeten van 405 euro. Je kunt een definitief energielabel gemakkelijk online aanvragen. Hiervoor heb je wel een DigiD inlog nodig (of E-herkenning). Je bekijkt de ingevulde gegevens en past het zo nodig aan. Een deskundige zal de aanvraag bekijken en keuren. Na goedkeuring en betaling ontvang je een e-mail met het definitieve label.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.