Kleiner wonen na pensioen?

Kleiner wonen na pensioen?

Eindelijk konden we het dóen!

'Kleiner wonen na pensioen konden we eindelijk dóen'

‘Kleiner wonen is iets wat we al lang willen, maar niet eerder lukte. Een nieuwe hypotheek na ons pensioen bleek bijzonder lastig. De ruimere acceptatieregels van Obvion kwamen op het juiste moment’, aldus de familie Oogjen-Smak.

De familie kocht net nadat de nieuwe regeling inging een huis. Wij vroegen financieel adviseur Renzo Boerma én de blije kopers hoe zij hierop terugkijken. Lees je mee?

‘Binnenkort krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis en daar gaan we nog het een en ander aan verbouwen. Maar luister, we kopen nu een aanzienlijk goedkoper huis waarbij mijn uiteindelijke lasten zo laag zijn dat ik het zelfs met alleen AOW kan betalen. Voor dat maandbedrag kan ik geeneens iets huren.’ zegt Dirk Oogjen enthousiast.

Kleiner wonen, lagere lasten maar geen hypotheek

Adviseur Renzo Boerma vertelt: ‘Toen de familie Oogjen bij mij aanklopte voor de financiering van hun nieuwe huis zijn we samen om tafel gegaan. Meneer heeft de AOW gerechtigde leeftijd bereikt en heeft daarnaast nog een eigen bedrijf. Maar inkomsten uit het bedrijf telden niet mee bij het maximale hypotheekbedrag wat ze konden lenen. Gelukkig zijn de regels voor senioren dit jaar aangepast'.

Renzo vervolgt: 'Banken kijken nu naar de daadwerkelijke lasten. Het was toch ook vreemd geregeld: senioren hebben vaak een hoge hypotheek en hogere lasten. En als ze dan kleiner wilden wonen - wat toch vaak betekent dat je lagere hypotheek hebt en dus lagere lasten - dan ging dat niet qua hypotheek. Terwijl ze toch al bewezen hadden dat ze de hypotheek kunnen betalen? ‘.  

Pensioengeld in het huis

De familie Oogjen woont nu nog in een bungalow op een bedrijventerrein met een gigantische tuin. In totaal hebben ze maar liefst 2100 m2 grond. Het onderhoud van het bedrijfspand en de tuin viel hen steeds zwaarder. ‘Maar ja, ons pensioengeld zat in de woning en dat eet zo moeilijk he?’, grapt Paula Oogjen.  

‘Dat je op onze leeftijd een hypotheek krijgt met een looptijd van 30 jaar vind ik geweldig. Dan ben ik 98. Nou, dan zit ik allang in het bejaardentehuis hoor! Eigenlijk wilden we jaren geleden ons pand verkopen. Maar banken wilden het niet financieren. Eentje zei letterlijk: ‘al is je huis behangen met goud, dan nog financieren we het niet’.

Gelukkig kwam er snel een koper in beeld toen ze het pand deze zomer te koop zetten. Een buurman heeft het gekocht en familie Oogjen mag het huis huren totdat hun nieuwe woning klaar is.

Levensloopbestendig maken en klaar!

‘We hebben een eengezinswoning gekocht waar ook nog plek is voor een traplift. We zijn niet meer zo mobiel dus we moesten echt kijken naar een levensloopbestendig huis. In april zagen we dat huis al maar het werd voor onze neus verkocht. Tegen de makelaar zei ik dat als het huis toch vrij kwam, hij ons moest bellen. En jawel hoor, in juli hoorden wij dat de eerste kopers de financiering niet rond kregen en of wij nog interesse hadden! Nou en of. We hebben gelijk ja gezegd’ vervolgt Paula.

Adviseur Renzo vertelt verder: ‘Alsof het zo heeft moeten zijn. Als ze de aankoop in april hadden gedaan was het waarschijnlijk een stuk lastiger geweest met de aanvraag. Maar door de nieuwe regelgeving was het allemaal een stuk gemakkelijker geworden. Geen vooroverleg nodig met nog een lange onderbouwing van mijn kant. Nee, het is nu gewoon beleid en ik kreeg al heel gauw een go. Mijn advies is bij de aankoop van een huis: er is vaak echt meer mogelijk dan je denkt. Stel mij gewoon de vraag en ga het niet uit de weg omdat je denkt dat het toch niets wordt’.

Geweldige inzet en kennis van onze adviseur

‘Wij waren heel blij met de hulp van Renzo. Het is een klein kantoor maar daardoor wel heel persoonlijk. Dat gaf ons veel vertrouwen. Omdat het beleid voor senioren die een huis kopen nieuw was, hebben Renzo en Obvion echt samen gekeken naar de mogelijkheden. En er bleek ineens veel meer mogelijk. Ja, hij heeft zich echt heel erg ingezet voor ons’, zegt Paula tenslotte.

Tips voor andere kopers na pensioen

Dirk en Paula zijn inmiddels trotse eigenaar van een kleiner huis.  Als afsluiter delen ze graag hun tips voor andere bondgenoten:

  • Geef niet op. Ook al duurt het uitzoeken misschien even.
  • Zorg dat je zelf al je cijfers binnen handbereik hebt voor je naar een adviesgesprek gaat.
  • Zoek een betrouwbare, deskundige tussenpersoon.
  • Bekijk niet alleen je huidige verstrekker, maar kijk waar het meest mogelijk is qua hypotheek.

Kortom: senioren die kleiner willen wonen is een veel besproken thema. Doordat wij nu toetsen op werkelijke last pakt dit goed uit voor senioren. Wij zijn dan ook blij dat we Dirk en Paula samen met Renzo hebben kunnen helpen. Misschien kunnen we ook iets voor jou kunnen betekenen?

Lees hier alles over hypotheek na pensioen.