Afbeelding-financien-en-hypotheek

Wijzigt je situatie?

Kijk naar wat financieel wél kan, vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Kosten hypotheek oversluiten

Let op! Geld lenen kost geld

Je krijgt te maken met kosten bij oversluiten hypotheek. Toch kan het voordelig voor je zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Je profiteert van de lage hypotheekrente en de daardoor lagere maandlast. Weegt dat op tegen de kosten die je maakt? We vertellen je iets meer over de kosten bij oversluiten van je hypotheek.

Kosten oversluiten

Als je je hypotheek oversluit, sluit je een geheel nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Die nieuwe hypotheek gebruik je om de oude hypotheek terug te betalen. En wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, krijg je te maken met kosten zoals:

  • Advieskosten, omdat een adviseur je helpt te beslissen of oversluiten de juiste keuze voor jou is. En hij regelt alles rondom het oversluiten van je hypotheek.
  • Taxatiekosten, omdat de nieuwe geldverstrekker de waarde van je woning moet weten.
  • Notariskosten, omdat er een nieuwe hypotheekakte nodig is en je oude hypotheek moet vervallen.

Goed om te weten: bij Obvion kun je het bedrag van je huidige lening, de kosten voor het oversluiten en de eventuele vergoeding meefinancieren tot maximaal 110% van de getaxeerde waarde van je huis.

Vergoeding (boete) hypotheek oversluiten

Nog meer kosten. Bij het oversluiten van je hypotheek moet je in veel gevallen een vergoeding (boete) betalen aan je huidige geldverstrekker. Doordat jij je hypotheek eerder opzegt, krijgen zij te maken met onverwacht renteverlies. Daarvoor vragen ze een vergoeding. Hoe veel je moet betalen, hangt veelal af van:

  • hoe lang je rentevaste periode nog loopt. Hoe langer die periode is, hoe meer je betaalt.
  • het rentepercentage dat je betaalt voor de lopende hypotheek.

Dat kan een flink bedrag zijn. Zeker als de rentevaste periode nog lang duurt. Laat dus goed uitrekenen of oversluiten in jouw situatie wel of geen financieel voordeel kan opleveren.

Vraag persoonlijk advies 

Het oversluiten van je hypotheek kost dus geld. Ga naar een adviseur en bepaal samen met hem of dit de juiste keuze voor je is.

Zoek adviseur