Afbeelding-zelf-rekenen-hypotheek

Bereken je hypotheek

Met onze rekenmodules bereken je snel je maximale hypotheek.

Hypotheek oversluiten – berekenen of dit voordelig is?

Let op! Geld lenen kost geld

Je wilt je huidige hypotheek oversluiten en berekenen of het loont om naar een andere geldverstrekker over te stappen. Dat wil je het liefste zelf berekenen. Toch is dat niet zo gemakkelijk als je denkt. Omdat je met diverse zaken rekening moet houden. We geven je een inkijk.

Hypotheek oversluiten voordelig voor jou?

Goed idee om te laten berekenen of het oversluiten van je huidige hypotheek naar een andere geldverstrekker voor jou een goede keuze is. Kijk niet alleen naar lagere maandlasten. Vergis je niet, je krijgt ook nog te maken met kosten. Omdat je een nieuwe hypotheek sluit waarmee je de oude hypotheek terugbetaalt.

Denk bij kosten oversluiten bijvoorbeeld aan: notariskosten, advieskosten en taxatiekosten. En vaak betaal je ook een vergoeding (boete) aan je huidige geldverstrekker. Dit is een vergoeding voor het renteverlies dat de geldverstrekker heeft omdat jij de hypotheek eerder opzegt. Dat kan een flink bedrag zijn. Kun je die kosten meefinancieren in je nieuwe hypotheek?

Er is meer wat het oversluiten van je hypotheek complex maakt. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van je huis. Want kun je wel oversluiten als je huis minder waard is dan je huidige hypotheekschuld (onderwaarde)? Verder gelden er sinds 2013 gewijzigde regels rondom hypotheekrenteaftrek. Wat betekent dat voor jou als je gaat oversluiten? Een adviseur kan dit voor je uitleggen.

Zelf voordeel hypotheek oversluiten berekenen?

Om een goede berekening te kunnen maken, moet je dus met nogal wat zaken rekening houden zoals we hiervoor hebben toegelicht. Zelf je voordeel berekenen is daarom moeilijk.

Denk je erover om je hypotheek over te sluiten, laat dan altijd een onafhankelijke adviseur berekenen wat dat voor jouw situatie betekent. Zodat je inzicht krijgt of de kosten opwegen tegen lagere maandlasten.

Rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten

Marieke en Peter hebben nu een aflossingsvrije hypotheek van €250.000 met een rente van 4,5%.

Hun bruto maandlasten zijn in totaal € 937,50. Ze willen hun hypotheek oversluiten en overwegen om een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar met een rente van 2% te kiezen.

Hoeveel kunnen ze besparen op hun maandlasten? Hoe hoog is de vergoeding? Omdat de restant rentevaste periode invloed heeft op de vergoeding die ze moeten betalen, geven we hieronder twee rekenvoorbeelden met verschillende restant rentevaste periodes.

rekenvoorbeeld-hypotheek-oversluiten

Met deze informatie kunnen Marieke en Peter samen met hun onafhankelijke adviseur bepalen of ze hun huidige hypotheek wel of niet oversluiten. Want hoe gaan ze de kosten financieren? Is hun huis voldoende waard om dit mee te financieren in de nieuwe hypotheek?

Hypotheek oversluiten: goed advies is goud waard

Bovenstaand voorbeeld geeft een indicatie hoe hoog een vergoeding aan je oude geldverstrekker kan zijn. Wil je weten wat voor jou geldt? Zoek een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt en laat een berekening maken.

Zoek adviseur

Anderen lazen ook

    • Hypotheek oversluiten, algemene informatie