Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Extra storten of terugbetalen op je spaarhypotheek: de voor- en nadelen

Je hebt een spaarhypotheek en denkt erover om een extra terugbetaling op je leningdeel te doen. Of een extra bedrag te storten op je bankspaarrekening of spaarverzekering. Wat zijn de voor- en nadelen?

Extra terugbetalen: op geldlening

Een extra terugbetaling op de geldlening van je (bank)spaarhypotheek heeft ook gevolgen voor het verzekerd bedrag van de spaarhypotheekverzekering. Of de spaarinleg van de bankspaarrekening.

Voordelen

  • De schuldrest van je hypotheek wordt lager. Hierdoor betaal je minder rentelasten voor je leningdeel. Ook betaal je minder per maand voor je bankspaarrekening of spaarverzekering. Omdat je een kleiner bedrag bij elkaar moet sparen.
  • Door een lagere schuldrest kun je in een andere tariefgroep terecht komen (bij lening zonder NHG). In dat geval gaat de hypotheekrente omlaag.

Nadelen

  • Hypotheekrente en spaarrente zijn aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal.
  • Daarnaast betekent een lagere spaarrente dat je maandelijkse inleg of premie kan stijgen.

Hoe kan ik extra terugbetalen

Ga voor onafhankelijk advies

Als je extra wilt terugbetalen of extra storten op je spaarhypotheek, kan dat fiscale en financiële gevolgen hebben. Wil je direct meer weten over je persoonlijke situatie en de mogelijkheden van jouw spaarhypotheek? Neem dan contact op met je adviseur.

Extra storten: op spaarrekening of -verzekering

Door extra geld te storten op de bankspaarrekening of spaarverzekering kun je de maandelijkse inleg of premie verlagen. Let op: dit kan fiscale gevolgen hebben.

Voordelen

  • Het bedrag op je bankspaarrekening of spaarverzekering stijgt. Je ontvangt rente over een hoger bedrag.
  • Hierdoor betaal je minder per maand voor jouw bankspaarrekening of spaarverzekering.

Nadelen

  • Als de spaarwaarde wordt meegenomen voor het bepalen van de tariefgroep (lening zonder NHG) kan de hypotheekrente dalen. Hypotheekrente en spaarrente zijn aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal.
  • Door een lagere spaarrente kan de premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening stijgen.

Hoe kan ik extra storten? Via MijnObvion!

Je kunt één keer per polisjaar / rekeningjaar een extra storting doen als dit binnen de fiscale bandbreedte past. Er is daarom altijd vóóraf een toets nodig! Via MijnObvion kun je een verzoek tot extra storting indienen. We helpen je eerst met enkele vragen op weg. Zo kun je deze informatie meenemen in je beslissing om een extra storting te doen.

Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account?

Log dan direct in!

Naar MijnObvion

Afbeelding-Goed-om-te-weten

Geen account? Maak er in 1 minuut zelf een aan!

MijnObvion account maken

Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het aanvragen van een extra storting op je spaarhypotheek dan langer kan zijn.

Terug naar de informatie over de spaarhypotheek