Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Overgangsrecht

Het overgangsrecht hypotheek is sinds 1 januari 2013 van kracht omdat toen de fiscale wetgeving op het gebied van de eigen woning is aangepast. Wat houdt dat overgangsrecht in en wanneer krijg je ermee te maken? Dat lees je hier.

Overgangsrecht hypotheek: wat is dat?

Het overgangsrecht regelt dat de oude regels blijven gelden (tot uiterlijk 1 januari 2044) als je op 31 december 2012 al een eigenwoningschuld had. Want sinds 2013 komen mensen die voor het eerst een hypotheek afsluiten voor aankoop of verbouwing van een eigen woning alleen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de nieuwe lening binnen maximaal 30 jaar helemaal terugbetaalt, met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Overgangsrecht hypotheek: geldt dit voor mij?

Had jij dus op 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld? Voor een woning die jouw hoofdverblijf is? Dan blijf je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, ook als je niet maandelijks terugbetaalt (zoals bij een aflossingsvrije hypotheek). Je kunt ook je bestaande hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van de eigenwoningschuld op 31 december 2012, mits tussentijds niet is terugbetaald.

Vraag je adviseur wat dit voor jou betekent

Lees ook:

    Had je op 31 december 2012 een bestaande eigenwoningschuld? Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van de bestaande eigenwoningschuld als je verhuist naar een nieuwe koopwoning. Dit betekent dat de oude regels van toepassing blijven als je vóór het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin je de bestaande eigenwoningschuld hebt terugbetaald, een nieuwe lening voor een eigen woning aangaat. Alleen het gedeelte dat tot je bestaande eigenwoningschuld hoort is aftrekbaar.

    Voorbeeld: Je betaalt je hypotheek in 2017 terug. Om de oude hypotheekregels inzake hypotheekrenteaftrek te kunnen meenemen, moet je dan uiterlijk 31 december 2018 een nieuwe lening voor een nieuwe eigen woning hebben. In dat geval blijven de oude hypotheekregels gelden voor het bedrag van de bestaande eigenwoningschuld. Je hoeft dan niet verplicht annuïtair of lineair binnen 30 jaar helemaal terug te betalen.

    Is je nieuwe huis duurder en heb je meer hypotheek nodig? Dan krijg je voor de extra hypotheek wel te maken met nieuwe hypotheekregels.

    Wat betekent het voor de hypotheekrenteaftrek als je wilt extra terugbetalen of een andere rentevaste periode kiest? Of als je de hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker?

    We zetten de veranderingen in hypotheekregels voor je op een rij. Zo kun je gemakkelijk nazoeken wat het mogelijk voor jou betekent.

    Jouw aflossingsvrije hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013. Dan kun je deze aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een ander koophuis. Door het overgangsrecht kan dat met behoud van hypotheekrenteaftrek, zie ook het voorbeeld bij ‘overgangsrecht bij verhuizen’ op deze pagina.

    Het overgangsrecht regelt eveneens dat je de aflossingsvrije hypotheek kunt oversluiten met behoud van hypotheekrenteaftrek. Houd er rekening mee dat er voorwaarden zijn voor het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek naar een andere geldverstrekker. Op de pagina ‘aflossingsvrije hypotheek oversluiten’ zie je welke voorwaarden Obvion hanteert.

    Ook interessant voor jou