Afbeelding-pensioen-en-hypotheek
Heb jij al nagedacht over morgen? Obvion denkt graag met je mee.

Met pensioen gaan

Als je straks met pensioen gaat, wil je natuurlijk van je oude dag genieten. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten of je huidige financiële situatie aansluit op je wensen voor de toekomst. Bijvoorbeeld of je inkomen nog voldoende is als je met pensioen gaat om de hypotheeklasten nog te kunnen opbrengen. Is je huidige hypotheekvorm wel de juiste? En wat is er mogelijk als je je pensioen nog zou willen aanvullen? Volop vragen waarbij Obvion je graag op weg helpt.

Goed geregeld met pensioen gaan

Als je met pensioen gaat, krijg je geld van de overheid (AOW). Dit is een basis pensioen op grond van een automatische volksverzekering. Van je werkgever krijg je je opgebouwde pensioen, waarvoor je tijdens je loopbaan premies hebt betaald. Als je pensioen ontoereikend blijkt, kun je dit zelf aanvullen. Werk je als ZZP’er of ondernemer? Ook dan is het belangrijk te kijken hoe je met een ZZP pensioenregeling of lijfrenteverzekering spaart voor je oude dag.

Je pensioen aanvullen met de overwaarde van je huis/hypotheek verhogen

Als je hypotheekschuld lager is dan de waarde van je huis, heb je overwaarde. Door je hypotheek te verhogen, kun je de overwaarde opnemen. Om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken. Of je pensioen mee aan te vullen. Bij het verhogen van je hypotheek kun je te maken krijgen met extra kosten. Zoals bijvoorbeeld advies- en bemiddelingskosten en soms ook taxatiekosten.

Hypotheek verhogen

Overwaarde woning gebruiken

Tip: mijnpensioenoverzicht.nl

Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je, naast je AOW, hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar). Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je komt te overlijden.

Vraag om advies wanneer je je pensioen wilt aanvullen

Hoe je het beste je pensioen kunt aanvullen, kun je met je hypotheekadviseur overleggen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je met pensioen gaat.

Vind een adviseur

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt