Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Je hoort steeds meer over het verduurzamen van je huis. Niet alleen goed voor het milieu maar je kunt er ook energiekosten mee besparen. Welke mogelijkheden zijn er om je huis energiezuiniger en duurzamer te maken? Lees snel verder.

Deze maatregelen kun je financieren met je hypotheek

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en je wooncomfort stijgt. Geïsoleerde gevels (buitenmuren) voelen minder koud aan.

Een makkelijke manier is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal.

Andere manieren om je gevel te isoleren zijn aan de buitenkant of binnenkant (voorzetwand) van je muur.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening.

Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen. Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Veel warmte in huis gaat via het dak verloren. Zonde, want daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s.

Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt.

Zo'n 80 procent van de daken heeft isolatie.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Leidingisolatie zorgt dat de warmte van warm water dat door verwarmingsleidingen of kraanleidingen stroomt niet onderweg verloren gaat. Zo wordt de warmte afgegeven daar waar je het wilt hebben. Leidingisolatie voorkomt zo onnodig warmteverlies en onnodig energieverbruik.

Dit kan schelen op de stookkosten. Je kunt denken aan leidingen die achter knieschotten lopen, door een centrale koof, op zolder of in bijkeuken, schuur of aanbouw.

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.

Enkel glas is niet meer van deze tijd. HR++ glas is inmiddels de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Tegenwoordig is er triple glas, met drie isolatielagen, wat nog beter isoleert.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Bij het verduurzamen van je woning denk je meestal aan vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Maar ook goed isolerende kozijnen en deuren leveren een flinke energiebesparing op. Dat komt omdat je daarmee minder warmte naar buiten verliest. En daardoor minder stookkosten hebt. Zo zorgen energiezuinige kozijnen en deuren voor een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Je mag energiezuinige kozijnen en deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen financieren uit de extra lening bij je hypotheek als deze voorzieningen worden getroffen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR ++).

Bron: Verbeterjehuis.nl

Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Met terugwinning van warmte beperk je het energieverbruik van ventileren.

Ventileren gebeurt vaak onvoldoende. Het kan leiden tot versterking van allergieën en luchtwegproblemen. Je mag energiezuinige ventilatie financieren uit de extra lening bij je hypotheek als deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen.

Met een douche-warmteterugwinning gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp of in de goot van je inloopdouche. Om hem in te bouwen is een kleine verbouwing nodig.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 20 tot 50 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.

 Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Goed om te weten

  • Extra lenen voor energiebesparende maatregelen
    Voor het verduurzamen van je huis mag je in de meeste gevallen extra lenen. Hoe dat zit? Dat leggen we je graag uit. Check 'Energiebesparende maatregelen en je hypotheek'
  • Duurzaamheidskorting voor energielabel B of hoger
    Verduurzamen is niet alleen goed voor het wooncomfort en het klimaat. Je kunt duurzaamheidskorting krijgen als jouw huis minimaal energielabel B heeft. Door de duurzaamheidskorting krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn. Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting

Kosten en baten in 2 minuten

Met de homeQgo huisscan krijg je een eerste indicatie van de kosten, de besparingen, de terugverdientijd en mogelijke subsidies. In minder dan 2 minuten!

Start homeQgo huisscan