Afbeelding-financien-en-hypotheek

Jouw financiën

Kijk naar wat financieel wél kan, vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Extra aflossen


Wil je extra aflossen op je hypotheek omdat je bijvoorbeeld op die manier je maandlasten probeert te verlagen? Of omdat je wilt voorkomen dat je met een restschuld komt te zitten bij verkoop van je huis? Op deze pagina leggen we je uit hoe je extra aflossen zelf kunt regelen. En misschien nog wel belangrijker, waar je o.a. rekening mee moet houden.

Hoeveel kan ik boetevrij aflossen?

Bij ons mag je elk jaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt.  Dit noemen we je boetevrije aflossingsbedrag. In MijnObvion zie je wat op dat moment jouw boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is. Dit bedrag kun je dus, als je wilt,  dit jaar nog kosteloos aflossen op je hypotheek.

Let op:  Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per jaar maximaal 20% van je totale oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

Wat kost het als ik extra wil aflossen?

Je hoeft geen extra kosten te betalen als je je houdt aan het maximale boetevrije aflossingsbedrag. Ga je hier overheen? Dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van de huidige hypotheekrente. Lees hoe we de boete berekenen.

Extra aflossen: voordelen en nadelen

We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rij. Deze video legt je in 1,5 minuut uit hoe extra aflossen werkt.

Voordelen

  • Je hypotheekschuld wordt lager.
  • Je betaalt minder rente.
  • Je maandlasten dalen.
  • Je loopt minder risico op een restschuld wanneer de waarde van je woning daalt.

Je adviseur kan precies voor je uitzoeken wat extra aflossen voor jouw situatie betekent en of het voor jou voordelig kan zijn.

Nadelen

  • Je betaalt mogelijk boete bij meer dan 20% aflossen.
  • Je fiscale renteaftrek gaat omlaag.
  • Je kapitaalverzekering: mogelijke gevolgen voor maandelijkse inleg en fiscale vrijstelling aan einde van de looptijd van de verzekering.
  • Je (bank)spaarhypotheek: mogelijke gevolgen voor maandelijkse inleg en rentevergoeding.

Wist jij al van de automatisch meedalende rente bij lagere hypotheekschuld?

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je door extra aflossen ook de hypotheekrente verlagen. Als je door de lagere hypotheekschuld namelijk in een andere tariefgroep terecht komt, passen wij automatisch je rente aan.

Hoe kun je extra aflossen?

Voor extra aflossen is MijnObvion een handige keuze omdat:
- Je direct ziet wat je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is;
- Je nieuwe maandbedrag meteen zichtbaar is;
- Je het aflossingsbedrag meteen via iDEAL kunt overboeken*;
- Je direct een bevestiging ontvangt.

*Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je meer dan je boetevrije aflossingsbedrag wilt overmaken of omdat je wilt aflossen op een (bank)spaarhypotheek. Dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling. In dit overzicht zie je de gemiddelde verwerkingstijd.

Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account? Log dan meteen in!

Inloggen MijnObvion


Afbeelding-Goed-om-te-weten

Nog geen account? Vraag er dan direct een aan!

MijnObvion aanvragen

Stappenplan extra aflossen

Maak je geen gebruik van MijnObvion? In dit stappenplan leggen we je stapsgewijs uit hoe je dan kunt extra aflossen op je hypotheek.

Nee? Ga door naar stap 3.

Ja? Los je niet meer af dan je boetevrije aflossingsbedrag? Ga dan door naar de volgende stap.

Los je wel meer af, gebruik dan het formulier 'Melden extra aflossing. Je krijgt bericht over de afhandeling. Wacht dus met het overmaken van het extra aflossingsbedrag.

Reden?

Omdat je dit jaar al eerder hebt afgelost, kijken wij eerst na of je boetevrij mag aflossen. Of dat je misschien een boete moet betalen. De boete bij extra aflossen is een vergoeding voor het renteverlies dat Obvion heeft door het vervroegd aflossen van je hypotheek.

Tip

Via MijnObvion kun je zien wat je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is. En je kunt je extra aflossing direct verwerken.

Je hebt hypotheekrente afgekocht als je tussentijds bent overgestapt naar een nieuwe rentevaste periode met een lager rentetarief.

Nee? Ga door naar stap 4.

Ja? Gebruik het formulier 'Melden extra aflossing'. Je krijgt van ons bericht over de verdere afhandeling. Wacht dus met het overmaken van het extra aflossingsbedrag.

Reden?

Waarschijnlijk is al een deel gebruikt van het bedrag dat je boetevrij mag aflossen. Daarom kijken wij eerst na of je boetevrij mag aflossen. Of dat je misschien een boete moet betalen. De boete bij extra aflossen is een vergoeding voor het renteverlies dat Obvion heeft door het vervroegd aflossen van je hypotheek.

Tip

Via MijnObvion kun je zien wat je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is. En je kunt je extra aflossing hier doorgeven. Wij nemen je verzoek in behandeling. Je ziet de gemiddelde verwerkingstijd in dit overzicht.

Nee? Ga door naar stap 5.

Ja? Gebruik het formulier 'Melden extra aflossing'. Je krijgt van ons bericht over de verdere afhandeling. Wacht dus met het overmaken van het extra aflossingsbedrag.

Reden?

Je mag per kalenderjaar per leningdeel maximaal 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel boetevrij aflossen. Als je meer dan 20% aflost dan moet je misschien een boete betalen. De boete bij extra aflossen is een vergoeding voor het renteverlies dat Obvion heeft door het vervroegd aflossen van je hypotheek.

Ook een extra aflossing met een belastingvrije schenking telt mee bij het bepalen van je boetevrije aflossingsbedrag . Meer details vind je op de pagina 'hypotheek aflossen met een schenking'.

Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

Tip

Via MijnObvion kun je zien wat je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is. En je kunt je extra aflossing hier doorgeven. Wij nemen je verzoek in behandeling. Je ziet de gemiddelde verwerkingstijd in dit overzicht.

Nee? Ga door naar stap 6.

Ja? Gebruik het formulier 'Melden extra aflossing. Je krijgt van ons bericht over de verdere afhandeling. Wacht dus met het overmaken van het extra aflossingsbedrag. Houd er rekening mee dat de gemiddelde reactietermijn ongeveer twee weken langer is, omdat we informatie moeten opvragen bij je verzekeringsmaatschappij.

Reden?

Een (bank)spaarhypotheek bestaat uit een geldlening met daaraan gekoppeld een spaarhypotheekverzekering of een bankspaarrekening. Een extra aflossing op de geldlening heeft ook gevolgen voor het verzekerd bedrag van die spaarhypotheekverzekering. Of de spaarinleg van de bankspaarrekening.

Ook zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging of vraag ernaar bij je adviseur.

Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek

Tip

Via MijnObvion kun je zien wat je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is. En je kunt je extra aflossing hier doorgeven. Wij nemen je verzoek in behandeling. Je ziet de gemiddelde verwerkingstijd in dit overzicht.

Heb je een hypotheek van Obvion?
Maak het bedrag dat je extra wilt aflossen over op IBAN-rekening
NL19 RABO 0192 3344 17 o.v.v. “vervroegde aflossing” en je leningnummer en leningdeel*.

Heb je een ABP hypotheek**?
Maak het bedrag dan over op IBAN-rekening NL81 ABNA 0542 8121 69 o.v.v. “vervroegde aflossing” en je leningnummer en leningdeel*.

* Via MijnObvion kun je het leningdeel zien. Of kijk in de door jou getekende offerte.
** Obvion beheert de lopende ABP Hypotheken en handelt alle wijzigingen af.

Tip

Via MijnObvion kun je het bedrag ook via iDEAL betalen.

Extra storten op bankspaarrekening

Door extra geld te storten op de bankspaarrekening kun je de maandelijkse inleg verlagen. Let op: dit kan fiscale gevolgen hebben. Lees meer over de voor- en nadelen van extra storten op je (bank)spaarhypotheek.

Handige links