Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Je huis verkopen?

Dan komt er veel op je af. Mis deze tips niet!

Bijleenregeling

Als je je huidige huis met overwaarde verkoopt kun je met de bijleenregeling te maken krijgen. Meer over het hoe, wat en waarom van de bijleenregeling lees je hier.

Wat is de bijleenregeling?

Volgens de bijleenregeling moet je de gehele overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning, wil je gebruik kunnen maken van de volledige hypotheekrenteaftrek. Gebruik je het geld liever voor andere zaken, dan kan dat fiscale gevolgen hebben. Houdt er dan bijvoorbeeld rekening mee dat de rente over het bedrag ter grootte van de overwaarde niet aftrekbaar is voor de belasting. Bekijk ook het rekenvoorbeeld onderaan de pagina. De bijleenregeling vervalt na 3 jaar of bij overlijden.

Waarom bestaat de bijleenregeling?

Voorheen gebruikten veel mensen de winst na verkoop van het oude huis voor andere zaken zoals bijvoorbeeld een auto. Voor de nieuwe woning gingen ze een nieuwe hypotheek aan en kregen ze hypotheekrenteaftrek over de volledige aankoopsom. Om dit gedrag te ontmoedigen is de bijleenregeling ingevoerd.

Voor wie geldt de bijleenregeling?

Als je je woning verkoopt met overwaarde kun je met de bijleenregeling te maken krijgen. Bijvoorbeeld bij verhuizen naar een huurwoning, niet meteen een nieuwe woning kopen of uit elkaar gaan. Of de bijleenregeling ook in jouw situatie geldt, kan een onafhankelijke adviseur je precies vertellen.

Niet voor starters

Als starter heb je niets met de bijleenregeling te maken. Je sluit een hypotheek af en je mag (afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest) de rente hiervoor onder bepaalde voorwaarden maximaal dertig jaar aftrekken. Heb je de lening na dertig jaar niet (volledig) afgelost? Dan kun je de rente niet meer aftrekken.

Hoe werkt de bijleenregeling?

Als je de overwaarde in een nieuw huis stopt, heb je een lagere hypotheek nodig. De rente over de hele lening is aftrekbaar over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning minus de overwaarde van het oude huis. Een rekenvoorbeeld:

Je verkoopt je oude huis voor € 200.000. De hypotheek op dit huis bedraagt € 170.000. De overwaarde is € 30.000. Je koopt een nieuw huis voor € 250.000. Door de bijleenregeling krijg je hypotheekrenteaftrek over maximaal € 220.000 (€ 250.000 - € 30.000).

Let op: verkoop je de woning met behulp van een makelaar? Dan trek je deze verkoopkosten van de overwaarde af.