Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Spaarhypotheek - wat kun je ermee?

Je hebt een spaarhypotheek. Dat is een interessante hypotheekvorm. Toch kan het zijn dat je iets wilt veranderen. Graag vertellen we wat de mogelijkheden zijn. En wat dit betekent als je een spaarhypotheek hebt.

Wat is een spaarhypotheek ook alweer?

Een spaarhypotheek bestaat uit twee onderdelen. Een hypotheek én een bankspaarrekening of spaarverzekering. Het geld dat je tijdens de hele looptijd spaart, gebruik je om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Onze animatie legt het haarfijn uit:

Bekijk video
Bekijk video

Waarom een spaarhypotheek interessant kan zijn

Een spaarhypotheek kan interessant zijn vanwege:

 • De fiscale aantrekkelijkheid: De rente die je betaalt over je spaarhypotheek mag je namelijk aftrekken van de belasting.
 • De rentevergoeding: voor het gespaarde bedrag op je bankspaarrekening of spaarverzekering krijg je een vergoeding.
 • De stabiele maandlasten: In vergelijking met andere hypotheekvormen weet je met een spaarhypotheek over het algemeen waar je aan toe bent. Je maandlasten blijven namelijk vrijwel gelijk en aan het eind van de looptijd heb je een gegarandeerd eindkapitaal.
 • Voordelig sparen: Het bedrag dat je spaart op bankspaarrekening valt in box 1 bij de belastingdienst.

  Hoe los je een spaarhypotheek af?

  Tijdens de looptijd los je in principe niets af op je spaarhypotheek. Je betaalt per maand rente voor de spaarhypotheek bij Obvion én een bedrag dat wordt gestort op je bankspaarrekening of spaarverzekering. Met dit gespaarde bedrag los je je hypotheek af aan het einde van de looptijd.

  Het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek is gelijk aan het rentepercentage dat je ontvangt over het gespaarde bedrag op je bankspaarrekening of spaarverzekering. Tenminste zolang je spaarhypotheek is gekoppeld aan je bankspaarrekening of spaarverzekering. Hierdoor heb je aan het einde van de looptijd genoeg gespaard om je spaarhypotheek in één keer af te lossen.

  Je spaarhypotheek veranderen: wat kun je doen?

  Als je iets wilt veranderen aan je spaarhypotheek, dan is het verstandig om rekening te houden met de opbouw van je hypotheek. We bespreken 2 opties:

  De rente verlagen

  Een lagere rente betekent met een spaarhypotheek niet altijd dat je maandlast ook lager wordt. Dan is het verstandig om goed op te letten. Jouw adviseur kan je goed voorlichten hierover. Ook bijvoorbeeld over hoe het zit als je naast je spaarhypotheek nog een andere hypotheekvorm hebt. Bekijk ook eens de animatie hierboven.
  Omlaag met die rente!

  Extra aflossen of extra storten

  Extra aflossen betekent dat je alvast een deel van je hypotheekbedrag tussentijds terugbetaalt. Met extra storten, stort je een bedrag op je bankspaarverzekering of spaarverzekering. Beiden hebben enkele voor- en nadelen die we voor je op een rijtje zetten. Klik door en ontdek!

  Ontdek de voor- en nadelen

  Veelgestelde vragen over een spaarhypotheek

  We hebben een kleine selectie voor je gemaakt van enkele veelgestelde vragen over spaarhypotheken. Bijvoorbeeld over de nieuwe belastingregels die gelden als je je spaarsaldo gebruikt om af te lossen.

  Ken jij ze al?

  Ga voor onafhankelijk advies

  Wil je direct meer weten over je persoonlijke situatie en de mogelijkheden van jouw spaarhypotheek? Neem dan contact op met je adviseur.

  Zoek adviseur