Samen een huis kopen met je partner: een 'go' of een 'no go'?

Samen een huis kopen met je partner: een 'go' of een 'no go'?

Geplaatst op 23 december 2016
leestijd 2 minuten 

Willen jij en je partner samen een huis kopen? Dat is best een grote stap waarbij je veel vragen kunt hebben. Koop je samen, of toch liever alleen? En is het dan handig om te trouwen, of juist niet? Wij zetten de opties voor je op een rij.

Samen een huis kopen, of toch alleen?

Of je beter samen of alleen een huis kunt kopen, is afhankelijk van jullie situatie. Zijn jullie er nog niet uit? Stel jezelf voordat je samen een hypotheek aangaat de volgende vragen:

  • Wil je wel samen een financiële verplichting aangaan?
  • Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap afgesloten?
  • Hebben jullie een vast of flexibel inkomen?

Wil je weten wat in jullie situatie de volgende stap is om jullie woondromen bereikbaar te maken? Gebruik dan dit handige stappenplan om jullie situatie in kaart te brengen.  Zo weten jullie snel waar jullie aan toe zijn!

Trouwen of niet?

De een kan niet wachten om in het huwelijksbootje te stappen, terwijl dat van de ander niet zo nodig hoeft. Dat is een hele persoonlijke keuze. Als je samen een huis koopt kan dat natuurlijk ook zonder dat jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Je kunt er dan wel het beste voor zorgen dat jullie een aantal zaken goed vastleggen.  Erg romantisch is dat natuurlijk niet, maar het is wel verstandig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een van jullie overlijdt? Of als jullie onverhoopt tóch uit elkaar gaan?

Als je samen een huis koopt kun je er ook voor kiezen om wel  te gaan trouwen of om een geregistreerd partnerschap aan te gaan.  Als jullie dat in gemeenschap van goederen doen is het huis dat jullie kopen is dan automatisch van jullie allebei. Maar dat geldt ook voor een eventuele hypotheekschuld.  Wil je dat niet? Dan kun je huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris. Dat kan ook handig zijn als een van jullie bijvoorbeeld eigen geld inbrengt of juist schulden heeft. Het fijne aan huwelijkse voorwaarden is dat je alles precies zo kunt regelen zoals je zelf wilt.

Wagen jullie de sprong?

Als jullie er klaar voor zijn om samen een huis te kopen kan de zoektocht beginnen.  Inspiratie nodig? Wij helpen je op weg met de ingrediënten voor de ultieme huizenjacht.

Wil je nog verder lezen over de verschillende soorten partnerschappen?  We leggen uit wat nou precies het verschil is tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.