Samenwonen:  tips om tot één huis te komen

Samenwonen: tips om tot één huis te komen

Geplaatst op 3 maart 2016
leestijd 3 minuten 

Samenwonen is keuzes maken en zaken regelen. Ga je huren of kopen? De muur groen of rood verven? Wel of geen huisdier? Met deze tips is samenwonen zo geregeld.

Samenwonen = kiezen

Wel of niet samenwonen? Wie betaalt wat? Trouwen of samenlevingscontract. Als je gaat samenwonen komen er veel keuzes op je pad. Hoe moet je nou kiezen? Wij helpen je op weg:

– Bepaal altijd eerst (voor jezelf) wat je wilt bereiken.  Bijvoorbeeld, jij wilt graag dat jullie relatie bij de wet vastligt.
– Schrijf op welke mogelijkheden er zijn.  Je kunt je relatie bijvoorbeeld wettelijk vastleggen door een samenlevingscontract af te sluiten, een geregistreerd partnerschap of te trouwen.
– Maak per mogelijkheid een voor- en tegenlijstje zodat je alles zorgvuldig kunt afwegen.  Bekijk hier wat de verschillen zijn tussen samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en trouwen.
– Slaap er een nachtje over! Onbewust neem je de keuzemogelijkheden mee en ineens kan het de volgende dag er glashelder uit zien.

Samen huis inrichten

Stel, jij houdt van een romantische inrichting met zachte kleuren en je partner van een strak witte minimalistische inrichting. Hoe kom je dan samen tot een interieur waarin jullie je beide thuis voelen?

  • Maak afzonderlijk van elkaar een moodboard. Geef hierop aan welke materialen, kleuren en stijlen jullie graag in huis zouden terugzien. Leg het daarna samen om overeenkomsten te bekijken in bijvoorbeeld gebruik van kleurfamilie. Maak vervolgens samen een moodboard.
  • Allebei al eigen spullen? Bekijk samen kritisch de spullen en bekijk wat nog zou passen binnen jullie gezamenlijk brainstorm op het moodboard en welke spullen belangrijk voor jullie zijn. Door het samen door te lopen is het ook gemakkelijk concessies te doen. En juist dat oude theekastje van je oma geeft jullie interieur die persoonlijke twist.
  • Maak vervolgens een lijst met ontbrekende spullen en ga samen winkelen tot je de perfecte spullen hebt gevonden die in jullie persoonlijke stijl passen. Geen zin in geslenter, doe online eerst inspiratie op.

Samenwonen met je vriend(in), waar?

Stel, jij hebt je leven al helemaal opgebouwd in je huidige woonplaats. Leuke baan, dichtbij vrienden en familie en de sportclub voelt als thuis. Je ontmoet de liefde van je leven en die heeft het ook al allemaal zo leuk voor elkaar, maar aan de andere kant van het land. Wat nu?

Een optie is om samen naar een nieuwe plaats te zoeken en allebei opnieuw te beginnen. Eerlijk verdeeld, maar wellicht ook de moeilijkste optie. Het is vaak gemakkelijker om aan te sluiten bij het opgebouwde sociale leven van een ander. Punten om af te wegen:

  • Bekijk wie van jullie de beste klik heeft met de vrienden en familie van de ander.
  • Kunnen jullie in die regio een huis vinden dat bij jullie past?
  • Zijn er andere sociale activiteiten (sport, cursus) in de buurt waar je bij kunt aansluiten om nieuwe mensen te ontmoeten.
  • Wie van jullie heeft er een vaste baan, of zijn beide banen nog te bereizen en hoe ziet de toekomst eruit in dat werkveld?
  • En hoe ziet jullie toekomst eruit? Willen jullie kinderen, is die plaats daarvoor de juiste plek?

Een laatste ‘euvel’ zit vaak in de financiële hoek. Veel relatieproblemen gaan dan ook over de financiën. Deze financiële samenwoon tips helpen je op weg!

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.