Wonen aan het water | Top of flop?

Wonen aan het water | Top of flop?

Geplaatst op 26 april 2018
leestijd 2 minuten 

Wonen aan het water: hoe leuk is dat! Overweeg jij een huis aan het water te kopen, maar heb je last van ‘watervrees’? Wij zetten graag de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Een knusse dijkwoning aan een rivier, een sfeervol pandje aan een kanaal of een romantisch optrekje direct aan de plassen of een fraai meer. Wie aan het water wil wonen, kan in ons landje alle kanten op. Maar hoe idyllisch is een huis aan het water nou echt? Loop je kans op natte voeten? En hoe zit het met het onderhoud?

Wonen aan het water: de plussen

+
Het goede, groene leven
’s Morgens wakker worden van de eenden en de kikkers. Dansende libellen boven het spiegelende wateroppervlak. Weergaloze vergezichten en wuivend riet om je heen. Als je van het goede, groene leven houdt, is een huis aan het water als een droom die uitkomt.

+
Vakantie in eigen huis
Wonen aan het water is bovendien heerlijk rustgevend. Hoor jij ook het ruisen van een zacht kabbelende riviertje, de geluiden uit de natuur? Ontspannen met een glaasje rosé bij de ondergaande zon, eindeloos turen naar voorbijvarende bootjes, alsof je altijd op vakantie bent in je eigen huis aan het water! Hm, best fijn!

+
Water is fun
Voor kinderen, natuurlijk met zwemdiploma op zak, is een huis aan het water ideaal. Vooral in de zomer vermaken ze zich opperbest met een vlot, een kano of een rubberbootje. En ook jij springt zo vanaf je houten vlonder of terras voor een kloeke duik het water in.

+
Watersport
Onze plassen, meren en rivieren lenen zich bij uitstek voor toffe watersporten. Ben jij een echte waterrat? Dan is een huis aan het water echt iets voor jou! Maar pas op, want hier komt gelijk het eerste minpuntje om de hoek kijken.

Wonen aan het water: de minnen


Dag, dag, dagjesmensen
Net als jij houdt half Nederland van water. Bevindt jouw huis aan het water zich in een uitgesproken recreatiegebied, dan zullen luidruchtige dagjesmensen op een zomerse dag helaas hun uiterste best doen om jouw rust te verstoren. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.


Klein venijn
Niet alleen lieve grutto’s, vrolijke watersnippen en sierlijke zwanen houden van water, nare zoemende insecten helaas ook. Vooral muggen zijn talrijk aanwezig op, aan en naast het water. Eventueel kan je dit kleine venijn buitenshuis houden door overal goede horren te plaatsen, maar weet waar je aan begint.


Bah, bagger
Dat geldt ook voor het onderhoud. Een huis aan het water is kwetsbaarder door de invloed van wind en regen. Ook verzakkingen komen eerder voor. En heb je grond langs een sloot of een kleine vaart, dan is de kans best groot dat je zelf verplicht voor het onderhoud opdraait. Dat betekent dat je in je vrije tijd planten, kroos en vuil uit het water moet verwijderen, de slootkant moet maaien en eventuele mollen en woelratten aan het bestrijden bent. Zoek bij de gemeente of het waterschap ook goed uit of je verantwoordelijk bent voor het periodieke baggerwerk.


Natte voeten
Met de huidige klimaatsverandering liggen overstromingen op de loer. Om natte voeten te voorkomen, kun je aan de hand van je postcode checken of jouw droomhuis aan het water in een risicogebied ligt.

Wonen aan het water en de conclusie:

Houd jij van vrijheid, de avontuurlijke sfeer van een huis aan het water en draai jij je hand niet om voor een beetje extra onderhoud, dan staat wonen aan het water garant voor oneindig veel woonplezier.

Handige tips en leuke (water)weetjes

Nog meer weten over water? Dan vind je dit artikel over watertuinen beslist de moeite waard!

Lees ook deze tips als het om je eerste huis gaat.

Ook handig om te weten: wat je maximaal kunt lenen.

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.