Hypotheek voor ZZP | Met deze 5 vragen zit je oké

Hypotheek voor ZZP | Met deze 5 vragen zit je oké

Geplaatst op 23 juli 2018
leestijd 2 minuten 

Denk je bij hypotheek voor ZZP aan ‘ow nee’? Dan moet je dit echt even lezen. Met deze 5 vragen schat je jouw kans op een hypotheek eenvoudig in. Dan zeg je misschien wel ‘ow jeeij’.

In de rubriek ‘Hypotheken Hulp’ buigt reporter Juul zich over verschillende hypotheken-vraagstukken. Dit keer neemt hij hypotheken voor zzp’ers onder de loep.

‘Als zzp’er leek het wel alsof je een negatieve stempel op het hoofd had bij het aanvragen van een hypotheek. Maar we leven nu in andere tijden. Zzp’ers kunnen gewoon toeslaan op de huizenmarkt’, aldus Juul. Ben je zzp’er en wil je een huis kopen? Stel jezelf wel een aantal vragen voor jij je kansen beproeft. Met deze 5 vragen zit je oké.

Hypotheek zzp | 5 vragen om je kansen te proeven

 1. Kan ik een goede financiële basis bieden?

  Het liefst heb je minimaal drie jaar goede financiële resultaten weten te behalen. Zit je daar nog niet aan? Dan is er nog geen man over boord. Laat zien waar je de afgelopen jaren jouw geld mee hebt verdiend. Ook flexibel werk telt hierin mee.

 2. Vorm je als zzp’er een extra risico voor de bank?

  Met andere woorden, rekenen banken hogere hypotheekrentes voor zzp’ers? De meeste hypotheekverstrekkers doen dit niet. Maar let op, ze bestaan wel. Vraag dit vooraf aan je adviseur.

 3. Hoeveel geld heb je nodig voor het kopen van jouw droomhuis?

  Besef dat je voor het kopen van een huis vaak spaargeld nodig hebt. Want bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten kun je niet mee financieren in je hypotheek. Je kunt een bedrag lenen tot 100% van de waarde van je woning. Maar in uitzonderingsgevallen durven sommige hypotheekverstrekkers dit bij zzp’ ers niet aan en verstrekken ze minder dan 100%. Je hebt dan dus nóg meer spaargeld nodig. Het is eerder een uitzondering dan een regel, maar je kunt er als zzp’er mee te maken krijgen.

 4. Welk deel van je inkomen telt mee?

  Bij zzp’ers zijn hypotheekverstrekkers vooral geïnteresseerd in het gemiddelde inkomen over meerdere jaren. Hoe ze dit berekenen is niet voor alle verstrekkers hetzelfde. Vaak telt het inkomen van het laatste jaar veel zwaarder mee dan de eerdere jaren. Door verschillende manieren van berekenen, kunnen er grote verschillen ontstaan over wat hypotheekverstrekkers maximaal aan hypotheek kunnen bieden. Vergelijk daarom meerdere verstrekkers voor een hypotheek zzp.

 5. Wat gebeurt er als je een financiële tegenvaller hebt?

  Passen de hypotheeklasten nog steeds binnen budget als je te maken krijgt met een financiële tegenvaller? Brengt de hypotheeklast dan niet een te zware financiële druk? Hoe zit het bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid? Of stel dat je je belangrijkste opdrachtgevers verliest? Dan moeten de lasten nog draaglijk zijn.

Wil je weten wat je als zzp’er allemaal nodig hebt om een hypotheek aan te vragen. Bekijk dan eens dit stappenplan:

HOE VRAAG IK EEN ZZP HYPOTHEEK AAN?

Kortom: Laat je niet afschrikken omdat je zzp’er bent. Er zijn vaak voldoende mogelijkheden om een huis te kopen. Hypotheek zzp ? Ow jeeij > Go for it!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.