Hypotheeklasten in kaart: wat kost een koophuis nu écht?

Hypotheeklasten in kaart: wat kost een koophuis nu écht?

Geplaatst op 30 december 2018
leestijd 3 minuten 

Je bent eruit: je gaat kopen in plaats van huren. De hypotheeklasten vallen lager uit dan de huur. Maar wat kost het huis nog meer naast de koopsom?

Dát brengt gastredacteur Juul voor ons in kaart. Hij zoomt niet alleen in op de hypotheeklasten, maar trekt het breder. Aan welke kosten moet je nog meer denken als je trotse huizeneigenaar wilt worden.

Wat kost een huis je écht? | Hypotheeklasten én meer!

Yes! Je hebt je droomhuis gevonden en een akkoord bereikt met de verkopers. Nu is het zaak je hypotheek rond te krijgen. Wat kost het nu echt? Stel je koopt een bestaand huis voor €225.000. Welke kosten zijn voor jou als koper dan nog meer aan de orde? Uitgaande van de voorbeeldkoopsom van €225.000 krijg je te maken met de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting – 2% van de koopsom, dus €4.500
  • Notariskosten – De notaris zorgt voor de eigendomsoverdracht en het opstellen van de hypotheekakte. De kosten verschillen per notaris, maar komen gemiddeld uit op zo’n €1.000
  • Taxatiekosten – Voor een onafhankelijke waardebepaling: €400
  • Kosten NHG – Kosten zijn een percentage van de koopsom. In dit geval: €2.025
  • Advies- en bemiddelingskosten – Dit zijn de kosten voor de hypotheekadviseur. De hoogte van deze kosten verschillen sterk per bank of adviseur. Gemiddeld komt het ongeveer neer op €2.000
  • Eventueel de kosten van een aankoopmakelaar – De hoogte van de kosten wordt vooraf afgesproken. Volgens de NVM bedragen deze kosten gemiddeld €2.431

De totale kosten komen in dit voorbeeld uit op: €9925 (€12.356 inclusief een aankoopmakelaar). Bij het berekenen van de hypotheeklasten moeten deze kosten dus ook meegenomen worden. Ze zijn deels aftrekbaar van het inkomen.

Wist je dat? De kosten voor een nieuwbouwwoning minder hoog zijn? Bekijk hier een checklist met verschillen in kosten voor een nieuwbouw – en bestaande woning.

BEKIJK EEN GEDETAILLEERD KOSTEN KOPER OVERZICHT

Kosten meefinancieren of spaarpot eraan?

Vanaf 2018 kun je maximaal 100% van de koopsom van het huis financieren. Voor alle extra kosten zul je dus je spaarvarken moeten open breken. Hopelijk heb je die goed gevuld!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.