De lineaire hypotheek in een notendop

De lineaire hypotheek in een notendop

Geplaatst op 31 augustus 2018
leestijd 2 minuten 

Wat top! De voor- en nadelen van de lineaire hypotheek uitgelegd in een notendop. Lekker kort en easy on the eye. En, psst lineair klinkt als liniaal > zit daar een ezelsbruggetje verstopt?

Tegenwoordig kiest het gros uit slechts twee hypotheekvormen; de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Die eerste geniet vaak de voorkeur, zeker als je starter bent. Maar lineair aflossen kan net zo interessant zijn. Oké, laat maar horen dan!

Lineair aflossen | op de lange termijn goedkoper

Het grote voordeel van een lineaire hypotheek is dat je sneller aflost. Stel je dus een lijn voor die van linksboven naar rechtsonder loopt: zit je halverwege die streep, dan heb je de helft al afgelost. Super, want op het moment dat je je woning wilt verkopen, heb je minder kans op een akelige restschuld. Ook betekent een lineaire hypotheek dat je totale lasten over de gehele looptijd lager zijn dan wanneer je voor een annuïteitenhypotheek kiest. Op de lange termijn ben je dus stukken voordeliger uit.

Of een lineaire hypotheek iets met een liniaal te maken heeft, vraag je? Nou kijk, die daling van je hypotheekbedrag heeft iets weg van een strakke met liniaal getrokken streep: van linksboven naar rechtsonder. Toch wel een ezelsbruggetje te noemen, niet?

Lineaire hypotheek | van hoog naar laag

Nadeel is dat je maandlasten aan het begin van de lineaire hypotheek aan de hoge kant zijn. Denk maar aan het startpunt van die streep: die torent links hoog bovenin. Lekker dan. Dat kan wel eens betekenen dat je niet zo’n hoge hypotheek krijgt als je zou willen. Wel even een dingetje. En je moet het maar kunnen opbrengen, die hoge maandlasten waar je in het begin van de lineaire hypotheek mee te maken hebt. Maar wie weet valt ook daar wel een mouw aan te passen. Beschik je over eigen vermogen, een vette spaarrekening of een onverwachte meevaller in de vorm van een erfenis? Dan zou je best een lagere hypotheek kunnen nemen met automatisch minder hoge maandlasten. Mogelijk is het huis van je dromen gemakkelijk op te brengen met één salaris, terwijl je met zijn tweeën bent en allebei een prima inkomen hebt. Dan zullen die aanvankelijke hoge maandlasten je geen strobreed in de weg liggen.

Waar je misschien minder blij van wordt, is dat je belastingvoordeel steeds kleiner wordt. Dat komt doordat je hypotheekrenteaftrek (als je die hebt) gedurende de looptijd daalt; je betaalt immers steeds minder rente.

What to do?

Als jij snel en zonder noemenswaardige risico’s wilt aflossen én je hebt ruimte in je portemonnee, dan is de lineaire hypotheek zeker het overwegen waard. Je bent dan binnen afzienbare termijn van je hypotheeklasten af en dat is heel wat waard.

Onze tips!

  1. Plaatjes zeggen meer dan woorden. Bekijk daarom deze korte animatie over de lineaire hypotheek en je bent he-le-maal up to date;
    BEKIJK ANIMATIE
  2. Informeer hoe het zit met de hypotheekaftrek, want da’s wel een belangrijke in dit verhaal;
  3. Lees altijd de kleine lettertjes.

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.