Soorten vloer | van visgraat tot vloerbedekking | Wat kies je?

Soorten vloer | van visgraat tot vloerbedekking | Wat kies je?

Geplaatst op 22 juni 2018
leestijd 2 minuten 

De soorten vloer zijn reuze; van hippe visgraat vloer of gietvloer tot good old vloerbedekking of de PVC vloer. Lastig om je keuze te maken? Doe de check!

Je gaat binnenkort verhuizen (naar je nieuwbouwhuis), of je vloer is aan een opknapbeurt toe of je wilt gewoon eens wat anders aan je voeten! Geen nood, soorten vloeren genoeg! Maar hoe bepaal je welke vloer het beste bij je past? Stel jezelf dan deze 5 vragen!

1. Soorten vloer & jouw toekomst

Check: √ Ik blijf hier wel/niet voor langere tijd wonen.

Heb je een woning gevonden waar je nooit meer weg wilt? Investeer dan in stijlvolle, slijtvaste vloeren met een lange levensduur. Een houten parketvloer of vloer van natuursteen gaan jaren mee. Zal je binnen afzienbare tijd toch weer verkassen (tijdelijke woning, nieuwe baan, kleintje op komst), kies dan voor een soort vloer die geen torenhoge investering vraagt. Laminaatvloer is dan een prima keuze. Ook een tapijtvloer is relatief minder duur.

2. Soorten vloer & jouw gezinssituatie

Check: √ Ik woon alleen/met kinderen/zonder kinderen/wel huisdieren/geen huisdieren

Kleine kinderen, hoe lief ook, af en toe maken ze er een geweldige kliederboel van. Tapijt is dan een no go: het is minder hygiënisch en lastig schoon te houden. Trouwe viervoeter of lief kattenbeest in huis? Haren, teken en ander ongemak kan je missen als kiespijn. Tapijtvloeren in dit geval ook, want ze zijn bepaald niet geschikt voor mensen met een allergie, zoals huismijt of stof.
Vinyl, linoleum en marmoleum (helemaal terug van weggeweest!) of een vloer van PVC zijn dan een beter alternatief. Let op: laminaat en PVC zijn wel wat krasgevoelig. Jongens, uit die voetbalschoenen! Kijk ook eens naar kunststoffen tegels – in diverse hippe kleuren. Die zijn krasvast, slijtvast en gemakkelijk schoon te houden met dweil en sopje.

3. Soorten vloer & het leggen

Check: √ Ik ga de nieuwe vloer wel/niet zelf aanleggen en ga wel/niet de kruipruimte isoleren.

Ben jij zo’n type dat zaterdagochtend fluitend aan de slag gaat om zelf die vierkante meters te leggen? Dan is laminaat een uitstekende keuze: klik, klik, klik en klaar! Dat geldt tevens voor de klik PVC. Ook de aanleg van een warme en geluidsabsorberende kurkvloer vereist geen hogere wiskunde. Ga je voor een gietvloer, visgraatparket of natuurstenen vloer, schakel dan een expert in voor het beste resultaat. Ennuh, ben je van plan direct de kruipruimte te isoleren, dan is wijze raad van de vakman geen overbodige luxe.

4. Soorten vloer & vloerverwarming

Check: √ Ik wil wel/geen vloerverwarming.

Vloerverwarming is heerlijk en biedt tal van voordelen, maar bedenk wel dat het je keuze voor soorten vloeren aanzienlijk beperkt. Komt er vloerverwarming, laat je dan goed adviseren welke soorten vloeren hiervoor in aanmerking komen.

5. Soorten vloer & jouw smaak

Check: √ Ik houd van strak/modern/landelijk/romantisch.

Soorten vloeren zijn er te kust en te keur. Ga af op je gevoel, je smaak en je interieurwensen. Relatief nieuw zijn gietvloeren zoals de epoxyvloeren en polyurethaanvloeren. Strak & zakelijk, en daardoor helemaal top in een modern interieur. Houd je meer van landelijk & romantisch, dan is een houten vloer een betere optie!

Yes, nog meer tips voor jouw vloer!

√ Vraag een binnenhuisarchitect om advies.
√ Isoleren van de vloer
√ Kruipruimte isoleren
√ Subsidie aanvragen
√ Klushuis, wel of niet doen

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.