Nieuwbouw- de plussen en minnen

Nieuwbouw- de plussen en minnen

Geplaatst op 11 augustus 2017
leestijd 3 minuten 

Als ik zeg nieuwbouw zeg jij dan ‘bah, grauw’ of ‘ohh, wauw’? De twijfelaars helpen we een handje door dit overzicht van voors en tegens. Go!

Het maakt nogal een verschil of je een bestaand huis koopt of kiest voor nieuwbouw. Niet alleen qua kosten, maar ook qua aankoopproces zijn het twee verschillende werelden. Waar je bij de een de sfeer meteen kunt proeven, moet je het bij de ander vanaf papier inschatten.

Nieuwbouw: de plussen

Eén ding is zeker, als je voor nieuwbouw kiest dan ga je niet voor de gemakkelijkste weg. Maar dat hoeft je niet tegen te houden. Want wie weet is het wel de leukste weg! Enkele plussen voor team ‘nieuwbouw, ohh wauw’:

  1. Jij bent volledig aan zet. Jij bepaalt de richting. Je hebt ruime inspraak qua indeling en materiaal en kleurkeuze. Jouw smaak is bepalend.
  2. Alles is splinternieuw. Heerlijk kakelvers! Hier hoef je de komende jaren geen kosten meer voor te maken.
  3. Vaak levert het energievoordeel op. Bij nieuwbouw ligt de nadruk vaak op energiezuinigheid en dat merk je aan je energierekening. Katsjing!
  4. Je betaalt geen minder bijkomende kosten bij nieuwbouw. Bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting of taxatiekosten.

CHECK VERSCHILLEN IN BIJKOMENDE KOSTEN

Nieuwbouw: de minnen

Maar elk voordeel heeft ook zo zijn nadeel. Ok, het blijft lastig inschatten hoe alles er straks in het echie uitziet én voelt. Maar had je ook al eens aan deze minpunten gedacht?

  1. Het bouwen neemt veel tijd in beslag en kan stress geven. Hoe goed voorbereid je ook bent, een tegenvaller is zit in een klein hoekje.
  2. Dubbele maandlasten. Tussen de verkoopdatum van de huidige woning en de oplevering van de nieuwe woning kan veel tijd zitten.
  3. Een nieuwbouwhuis vind je vaak in een nieuwe wijk. Ja , uiteindelijk wordt het mooi groen maar dat kan even duren. Een modderpoel is in het begin je uitzicht.
  4. Verkijk je niet op het meerwerk. De kosten vallen vaker toch hoger uit dan vooraf bedacht.

Wanneer verkoop je jouw oude woning?

Stel je weet na het lezen van deze lijst: nieuwbouw is the way to go. Dan komt meteen de vraag: wat is een slimme tijd om je huidige huis te verkopen. Timing is lastig. Bij een te snelle verkoop, moet je eerst tijdelijk naar een ander huis. Twee keer verhuizen (en dubbel stressen) wil je liever voorkomen. Maar als je huis laat wordt verkocht, zit je onnodig lang met dubbele lasten. Overleg daarom met de makelaar wat hierin de beste strategie is. Die kan de snelheid van de verkoop van je oude huis redelijk voorspellen. Wat is dan the next level? Lees hier waar je allemaal aan moet denken bij nieuwbouw.

Zet jouw eigen wensen centraal

Wat je ook kiest: zet jóuw wensen centraal. Qua looks en ligging, voor nu en later. Heb je kinderen of een kinderwens? Kijk dan ook naar kidsproof faciliteiten. En hoe zit het met leeftijdsgenootjes in de buurt? Maar  het belangrijkste van allemaal: krijg je vlinders in de buik als je aan dat ene huis denkt? Dan is dat the way to go!

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.