Tuin ontwerpen | zelf doen of laten doen?

Tuin ontwerpen | zelf doen of laten doen?

Geplaatst op 10 augustus 2018
leestijd 5 minuten 
Tuin ontwerpen? Leuk! Maar uh, moet je echt verstand hebben van alles wat groeit en bloeit? Of kom je al een heel eind met tips, voorbeeldtuinen en een flinke dosis energie? Een eigen tuin, hoera! Ja, zelfs het kleinste stadstuintje kan een mens gelukkig maken. Nu nog een tuinontwerp, zodat je optimaal kunt genieten van de tuin van je dromen. Daar kun je natuurlijk een expert op los laten, maar die kost een paar centen. Met andere woorden, probeer het eerst gewoon eens zelf. Met dit blog helpen wij je graag op weg!

Zelf je tuin ontwerpen

Al heb je zelf geen groene vingers, zelfs de meest stadse types onder ons kunnen een potlood vasthouden. Kortom, begin gewoon te schetsen, schrijf op waar jouw droomtuin aan moet voldoen en laat je fantasie de vrije loop. In deze fase gaat het om jouw basiswensen. Word jij helemaal blij van een hangmat, de kids van een schommel? Doen! Een werkplek in dat houten tuinhuis? Why not!

Tuin ontwerpen en inspiratie

Heb je nooit eerder een tuin gehad, of is dit de eerste keer dat je je eigen tuin gaat ontwerpen, dan heb je vast behoefte aan en paar beeldige tuinvoorbeelden. Maar laat je hoofd niet op hol slaan. Zo’n strakke tuin ziet er prachtig uit, de bloeiende borders zijn jaloersmakend en het gras bij de buren is altijd groener. Wat we bedoelen? Juist! Met zo’n verleidelijk tuinvoorbeeld zou je liever vandaag dan morgen het halve tuincentrum leegroven. Om er vervolgens achter te komen dat je die boom beter pas in het najaar had kunnen planten, die schitterende heester geen volle zon verdraagt en dat de lounge set veuls te groot is. Ach, da’s nou jammer.

Toch jouw eigen tuin ontwerpen

Terug naar de basis dus: laat je inspireren. Dat doe je zo:

1. De Tuinen van Mien Ruys
Bezoek de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Deze Nederlandse tuinarchitecte, een begrip in tuinland, heeft tientallen voorbeeldtuinen op haar naam staan: van dakterras en zonneborder, tot watertuin en romantische hofjes. Een echte aanrader!

2. De Tuinen van Appeltern
Informatietuinen, plantentuinen, een plantenmarkt en terrasjes om de opgedane inspiratie bij een koffietje te verwerken. In de Tuinen van Appeltern, volgens eigen zeggen ‘het grootste tuininspiratiepark van Nederland’ ben je met gemak een hele dag onder de pannen. Tip: informeer naar de Schetsservice.

3. Bloem & Tuin in Nuenen
Grootschalige openluchttuinbeurs midden in de bossen rond Nuenen waar kwekers hun beste kruiden, hosta’s, buxussen en ander moois laten zien. Ook veel aandacht voor tuin ontwerpen.

4. Vanuit je luie stoel
Op internet zijn oneindig veel tuinvoorbeelden te vinden. Ook tekenprogramma’s zijn er volop. Teken je tuin online, dat is zeker het proberen waard. Kom je er toch niet uit, dan kan je altijd alsnog die expert inschakelen. Veel tuinplezier!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.