Tuinvoorbeelden van A tot Zen

Tuinvoorbeelden van A tot Zen

Geplaatst op 14 juli 2018
leestijd 2 minuten 

Tuinvoorbeelden helpen jou om je plan te trekken: voor die strakke tuin of misschien ga je wel voor de zentuin? Deze vier bijzondere tuinvoorbeelden wil je niet missen.

Je bent in het trotse bezit van een stukje groen – voor, achter en/of naast je huis. Maar hoe tover je jouw tuin om in een paradijsje dat helemaal bij jouw smaak en wensen past? Met deze praktische en verrassende tuinvoorbeelden heb je in elk geval wat te kiezen! Hoewel? Soms valt er weinig te kiezen, bijvoorbeeld omdat je een postzegel, uh pardon, ieniemienie stadstuintje hebt. Laten we daar dus mee beginnen!

4 tuinvoorbeelden | van ‘Postzegel Perfect’ tot ‘Super Zen’

 1. De stadstuin aka Postzegel Perfect

  Ook van die postzegel maak jij een dijk van een tuin. De truc is om ‘m groter, groener en lichter te laten lijken. In een stadstuin maak je daarom slim gebruik van de hoogte.  Verticaal tuinieren dus! Laat de stenen muren begroeien, bijvoorbeeld met klimhortensia of bonte klimop. Die heeft groen blad met gele vlekjes, alsof de zon er voortdurend op schijnt. Ook met druiven tegen de gevel en hanging baskets vol vrolijke plantjes benut je de ruimte optimaal. En kijk, met spiegels en een vijver lijkt je tuin ineens veel groter. Wat ook werkt, is om je stadstuin op te delen in vakken of zogenaamde tuinkamers: met een gezellig zitje hier, een houten bankje daar en een hoekje voor de kinderen. Top, die stadstuin van jou!

 2. Romantische cottagetuin

  De tuinkenner ziet in één oogopslag dat bij een romantische cottagetuin een knap plan aan vooraf is gegaan. Maar de leek zonder groene vingers denkt dat er maar wat is aangerommeld. Dat komt omdat deze tuinsoort zich kenmerkt door overdadige beplanting. Vaak in een bonte mix van bloemen en planten in verschillende kleuren en soorten. Rozen, lavendel, lathyrus, phloxen, kattenkruid en ooievaarsbek; je kunt het zo gek niet bedenken of het staat het. Het oogt voor de een misschien wat rommelig, maar velen vinden het authentiek en romantisch.
  Vooral als je het combineert met kronkelpaadjes, een beeldig prieeltje en – uiteraard – een rozenboog: succes gegarandeerd. En vergeet de details ook niet, want zonder de juiste styling is je tuin niet af. Een oude teil met een lelie erin, dat brocante tafeltje of zinken accessoires uit de good old days (even de kast bij oma checken!). Als je echt-echt-echt wilt afmaken, dan maak je ook nog een kruidenhoekje. Leuk én lekker!

 3. Super strak

  In de moderne tuin geen gefrutsel met diverse soorten bloeiende plantjes. Hier domineren de vierkante vormen, de rechte lijnen en robuuste materialen. Grote groepen planten, zoals hosta’s, strak gesnoeide hagen, hortensia’s en siergrassen komen uitstekend tot hun recht in de moderne tuin, zolang ze maar duidelijke structuren aanbrengen. Netjes en strak is het motto – met ruimte voor een buitenkeuken, de BBQ en de onvermijdelijke loungeset. Wie weet heb je ook nog wat over voor een uberstrak-zwembad. Puntje van aandacht: de moderne tuin kan gemakkelijk doorslaan naar een versteende tuin. Die vergt weliswaar minder onderhoud, maar zorgt voor beduidend minder verkoeling.

 4. Zentuin

  Adem in, adem uit! De zentuin is een baken van rust, een plek om te mediteren en even helemaal tot jezelf te komen. Hier gaat het vooral om de kunst van het weglaten, met als resultaat een sobere en in eerste instantie onopvallende tuin. Maar wie beter weet, ziet dat de zentuin doordrenkt is van de symboliek. Een ruimte met aangeharkt zand zou de oceaan kunnen symboliseren, of het loslaten van gedachten. Die nonchalant neergelegde vijf keien staan symbool voor je 5-koppige gezin. En een fontein met stromend water geeft de bron van het leven weer. In een zentuin zie je vaak bamboe, varens, de Japanse esdoorn  en magnolia. Alles in evenwicht. Namasté.

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.