Een kluswoning kopen. Dat klinkt als een romantisch avontuur! Maar weet je het wel zeker? Bezint eer ge begint en check hier de plussen en de minnen!
Is jouw toekomstige kluswoning een droompaleis of een bouwval?
Of een kluswoning écht bij jou past moet je van te voren goed uitzoeken, want dat klussen een ultieme relatietest is. Dát is zeker. Maar wie weet slagen jullie wel met vlag en wimpel. We helpen je een beetje op weg met een overzicht van de voor- en nadelen. En mocht je die sprong dan wagen, dan hebben we nog wat tips voor je! Lees snel door.
De voordelen van een kluswoning
+ Prima prijs
De vraagprijs van een klushuis zal beduidend lager liggen dan die van een woning waar je zo in kan trekken. Super gunstig dus als je een droomhuis wilt kopen met een beperkt budget. Wees wel realistisch over je budget. Kijk eerst hoeveel je te besteden hebt voordat je fantasie een loopje met je neemt!
+ Sfeer van een oud huis
Een kluswoning duidt over het algemeen op een huis dat al wat ouder is. Met een beetje geluk tref je nog heel wat originele details aan, zoals fraaie glas-in-lood ramen, een marmeren schouw of hoge plafonds met ornamenten. Stuk voor stuk gewilde sfeermakers!
+ Jouw eigen woonwensen
Een kluswoning richt je helemaal in zoals jij wilt. Als je je er toch op instelt dat het een traject van lange adem wordt, dan ook maar gelijk volgens jouw persoonlijke woonwens.
+ Gek op klussen
Als je van flink aanpakken houdt, je helemaal happy wordt van een boor, zaag, hamer en kwast en je hele leven al op deze ene kans hebt gewacht, waarom zou je de stap dan niet wagen?
+ Je kluswoning doorverkopen
Tja, het gebeurt regelmatig! En je bent spekkoper als het lukt: eerst een voltreffer met je voordelige aankoop, zelf de boel grondig opknappen en vervolgens doorverkopen met een vette winst.
De nadelen van een kluswoning
– Een kluswoning kán een valkuil zijn
Je zal niet de eerste zijn die in deze valkuil trapt. Met alleen wat oplapwerk ben je er waarschijnlijk niet. Jammer als je daar pas achter komt als het al te laat is en je geen financiering meer krijgt voor het dak – dat helaas toch zo lek als bleek een mandje.
– Het is wel heul, heul oud
Die fraaie sfeermakers kunnen wel eens behoorlijk tegenvallen. Glas-in-lood is prachtig, maar bedenk goed hoe je ze gaat isoleren. Zijn ze dat waard? En die mooie oude eikenhouten schuifdeuren blijken na de eerste de beste schuurbeurt onbruikbaar – ten prooi gevallen aan houtworm. Oeps!
– Er is veel voorbereiding nodig
Allemaal leuk en aardig, die aanbouw voor een ruime keuken die je zelf wilt realiseren, maar wat nu als blijkt dat je daar helemaal geen vergunning voor krijgt? Een kluswoning vraagt hoe dan ook veel voorbereiding en uitzoekwerk.
– Het kost veel tijd
Heb je een drukke fulltime baan of een jong gezin, dan is de kans groot dat er weinig tijd overblijft voor het kluswerk, je te veel hooi op je vork neemt of je relatie onder druk komt te staan. ‘Help, mijn man is klusser’ wel eens op tv gezien?
Ga jij ervoor?
Durf je het aan om een kluswoning te kopen? Dan mag je deze tips niet missen:
- Een bouwkundig rapport? Altijd doen. Better safe than sorry!
- Vraag een aannemer of bouwcoach om advies. Zo weet je hoeveel hypotheek je straks nodig hebt.
- Houd rekening met een post ‘onvoorzien’ van minstens vijftien procent. Je kunt namelijk nooit op alles voorbereid zijn.
- Maak een ontwerp van je toekomstige paleisje, maar blijf realistisch. Ga na of je vergunningen nodig hebt.
- Schroom niet om vakmensen in te schakelen. Ze kunnen je een hoop tijd, geld en energie besparen.
- Steek geen geld en energie in een kluswoning op een slechte locatie. Informeer bij de lokale makelaar hoe de buurt bekend staat.
Verder lezen
- Een nieuwe badkamer is vaak geen overbodige luxe bij een kluswoning. Deze handige tips helpen je om binnen budget te blijven!
- Als je toch al bezig bent kan het een goed idee zijn om je huis meteen zo energiezuinig mogelijk te maken. Wij leggen uit hoe je dat in 6 stappen kunt doen.
- Van je huis een slim huis maken? Dat kan met klik aan klik uit systemen en andere snufjes.
- Inspiratie nodig? Lees hoe Marieke en haar gezin een prachtige karakteristieke woning uit de 19e eeuw kochten en opknapten tot hun eigen paradijs.
Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.