Woonboerderij te koop: jeeij of nee?

Woonboerderij te koop: jeeij of nee?

Geplaatst op 19 oktober 2016
leestijd 3 minuten 

Een woonboerderij te koop. Zie jij jezelf al helemaal zitten tussen de eindeloze akkers of draait je maag zich al om? Een plus- en minoverzicht!

Voor de één is wonen in een woonboerderij het einde. De rust, natuur en authentieke sfeer zijn veelgehoorde argumenten uit ‘team voor’. Maar ‘team tegen’ wilt toch liever meer levendigheid of winkels op loopafstand. Wat kies jij?

Woonboerderij te koop: de plussen en minnen

Wanneer een woonboerderij te koop staat kan dat dus verschillende emoties oproepen. Wij zetten verschillende plussen en minnen voor je uiteen. Dat helpt misschien een beetje in je keuze. Wordt het een jeeij of nee?

+ Landelijk wonen is relatief goedkoop

Landelijk wonen is meestal goedkoper. De huizenprijzen in de steden stijgen fors in tegenstelling tot de prijzen op het platteland.

+ Er zijn minder files in landelijke gebieden

In de verstedelijkte gebieden staan elke dag files. In de landelijke gebieden zijn files veel minder aan de orde van de dag.

+ Je kunt kiezen uit een ruimer aanbod

Als je landelijk wilt wonen heb je vaak meer keuze, zonder dat je bang hoeft te zijn dat die leuke boerderij binnen week verkocht is.  Op het platteland staan namelijk relatief veel huizen te koop. In  grote steden wordt de woningmarkt door de hoge vraag alsmaar krapper en krapper..

Maar natuurlijk zitten er ook wel wat haken en ogen aan het kopen van een boerderij. Zo financieren we bij Obvion Hypotheken bijvoorbeeld geen woonboerderijeren met een perceel groter dan 3 hectare. En er is meer:

– Soms zit je vast aan een vergunningstraject

Boerderijen hebben vaak nog een agrarische bestemming. Voordat je erin mag wonen moet de bestemming gewijzigd worden naar een woonbestemming, en dat kost tijd. Vaak duurt het omzetten zo’n negen maanden.

– Je hebt bij een boerderij minder kans op overwaarde

Er wordt weinig tot geen stijging in prijzen verwacht voor huizen in het buitengebied, dit in tegenstelling tot de sterke stijging in de steden. Dit heeft als gevolg dat overwaarde op je huis kan uitblijven. Onderzoek dat dus goed voor je een boerderij aankoopt als investering.

–  Landelijk wonen kost vaak meer onderhoud

Boerderijen zijn vaak oud en niet altijd even goed onderhouden. Dit betekent dat er veel onderhoudskosten aan vast kunnen zitten. Tel hier bij op dat de boerderijen en de bijbehorende percelen vaak groot zijn, en je kunt een behoorlijke kostenpost tegemoet zien.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.