Huis verkopen met een restschuld? Lees dit dan even!

Huis verkopen met een restschuld? Lees dit dan even!

Geplaatst op 26 januari 2018
leestijd 2 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Sinds begin 2018 is de rente over de restschuld niet langer aftrekbaar van de belasting. Reporter Juul ontdekt voor ons hoe dit zit.

Het kan zo zijn dat je je huis wilt verkopen, maar de verkoopwaarde lager is dan de hypotheek die je nog op dat huis hebt. Dan krijg je te maken met een restschuld. Je huis staat dan onder water zoals dat zo mooi heet. De overheid had hiervoor een tegemoetkoming bedacht in tijden van crisis, namelijk de restschuldregeling. Je kon dan een lening afsluiten voor die restschuld en de rente die je hierover betaalde mocht je aftrekken van de belasting. Helaas is er nu een rode streep door deze regeling gezet. Ja, je mag uiteraard nog wel het restschuldbedrag meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Alleen de rente die je over dat bedrag betaalt is niet aftrekbaar. Behalve als je je huis tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 hebt verkocht met een restschuld. Dan mag je de hypotheekrente die je betaalt voor de financiering van je restschuld wel nog maximaal 15 jaar aftrekken van de belasting.

Restschuld en nu

Wees gerust! Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor mensen met een restschuld. Maar de fiscale gevolgen zijn anders dan voorheen. Kortom: Ook al is je huis nog niet verkocht neem dan nu al eens contact op met je hypotheekadviseur om je opties te bespreken. Als je een NHG-hypotheek hebt, zijn er onder strikte voorwaarden mogelijkheden om het restschuldbedrag kwijt te laten schelden. Lees hiervoor de voorwaarden van NHG. Voorzichtigheid is geboden.

RESTSCHULD MEEFINANCIEREN | LEES HOE HET ZIT

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.