Waarde huis: weet jij hoeveel je stek waard is?

Waarde huis: weet jij hoeveel je stek waard is?

Geplaatst op 27 januari 2020
leestijd 3 minuten 

Weet jij de waarde van je huis? Ook zonder verkoopplannen kan het interessant én voordelig zijn om de waarde te weten. Lees waarom!

Als je je huis wilt verkopen, dan heb je de waarde meestal al laten vast stellen. Maar ook als je geen plannen hebt om je stekkie te verkopen, kan het achterhalen van de woningwaarde interessant zijn. En misschien zelfs ook nog schelen in je beurs. Hoe? Redacteur Juul legt uit.

Waarde huis: hoe bepaal je het?

Waarde huis weten= meten. Klinkt simpel, maar daar komt het wel op neer. De waarde van je huis kun je op verschillende manier bepalen. Welke methode voor jou geschikt is, ligt een beetje aan jouw doel. Wat wil je ermee doen: is het pure nieuwsgierigheid of wil je het echt gebruiken voor de verkoop of iets anders? Een overzicht van 2 mogelijke manieren:

  1. Zelf een inschattingmaken: gluren bij de buren
    De meest eenvoudige manier om de waarde in te schatten, is kijken op huizensites. Als heuse detective speur je naar vergelijkbare huizen in jouw buurt en noteer je de vraagprijzen. Tip! Kijk ook eens bij de verkochte huizen. Deze manier is alleen geschikt als pure nieuwsgierigheid je drijfveer is.
  2. 'Makelaar, mag ik het weten?'
    Een makelaar kan de waarde van maison goed inschatten en maakt hiervan meteen een mooi taxatierapport. Maar dat kost geld. Zonder duidelijke reden is het daarom een beetje jammer om voor deze optie te gaan. Ga je je woning verkopen, dan zit je goed bij deze optie.

Waarde huis: wat kun je ermee?

Als je de waarde van je huis weet, dan kun je dat uiteraard gebruiken voor de verkoop van je huis. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen of de verkoopprijs die je in je hoofd hebt een beetje redelijk is. Maar wist je dat wanneer je huis in waarde is gestegen en je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheekgarantie, je dit kunt gebruiken om de hypotheeklasten te verlagen? Hoe zit dat dan? Kort gezegd kun je door een waardestijging in een lagere zogenaamde risicoklasse terecht komen waardoor je uiteindelijk ook een lagere hypotheekrente zult betalen. De hoogte van de hypotheekrente is namelijk o.a. afhankelijk van het risico dat de bank loopt. Een voorbeeld: Stel je huis is inmiddels €200.000,- waard en jouw hypotheek erop bedraagt nog €100.000. Mocht jij dan je woonlasten niet meer kunnen betalen en het huis moeten verkopen, dan loopt de bank een gering risico. De kans is namelijk groot dat het huis met gemak €100.000,- oplevert (en jij je schuld dus kunt afbetalen). Daarom betekent een lagere risicoklasse vaak een lagere hypotheekrente. Wil jij de waardestijging gebruiken om je hypotheekrente te verlagen? Dan zul je zelf bij je bank moeten aangeven én aantonen dat je huis in waarde is gestegen. Hiervoor is een taxatierapport met NWWI keurmerk nodig. In sommige gevallen kan een recente WOZ-beschikking ook voldoen. Informeer bij jouw bank naar de mogelijkheden.

MEER OVER RENTE VERLAGEN 

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.