Zelf je huis verkopen doe je zo!

Zelf je huis verkopen doe je zo!

Geplaatst op 30 juni 2017
leestijd 4 minuten 
Zelf je huis verkopen is duizenden euro’s besparen! En zo doe je dat.

Zelf je huis verkopen, is dat niet heel erg moeilijk? Dat hoeft het niet te zijn. Want wie weet wat het allerleukste is aan jouw huis? Juist ja: jij! Dus vergeet die pakdragende makelaar op zijn hippe Vespa. Je huis verkopen kun je prima zelf!e

Zelf je huis verkopen: wat is de waarde van je toko?

De eerste stap van zelf je huis verkopen is het te koop zetten van je woning. Zoek vooraf uit wat de waarde is van jouw huis. Laat een aantal makelaars een waardebepaling uitvoeren en kijk naar de gemiddelde woningwaarde in de buurt. Check ook even wat er op dit moment (en) voor welke prijs te koop staat. Sites als FundaNVM en het Kadaster kunnen je daarbij helpen. En lees vooral ook eens onze tips voor het bepalen van de waarde van je woning.

Voor- en nadelen van je stekkie

Als je zelf je huis gaat verkopen weet jij als geen ander wat de voor- en nadelen zijn. Welke nadelen?! Dit stekkie is perfect. Maar wees eens eerlijk: die lekkage op zolder, die hilarische nachtelijke taferelen opleverde, betekent toch echt dat het dak aan vervanging toe is. En is de reden van je eigen verhuizing niet dat je anders die gezinsuitbreiding op je buik kunt schrijven? Maak een lijstje van voor- en nadelen en laat je vrienden of familie dat ook doen. Op deze manier ontdek je hoe je het beste zelf je huis kunt verkopen en aan wie.

Picture Perfect

De eerste indruk is alles. Dus als jij je huis zelf gaat verkopen, zorg dan voor oogstrelende foto’s van je barak. Trek die Perzische kater van de bank (ie, overal haren!), pluk die elke-vierkante-meter bedekkende speelgoedzooi van je kinderen van de grond en verwijder je verlepte planten van de vensterbank. Speur het internet af op voorbeelden van huizen die wel Hygge uitstralen. Pinterest, Instagram etc. staan bomvol inspiratie. Schiet daarna je kiekjes met een fatsoenlijk fototoestel. Tip: schiet ze in landscape oftewel horizontaal of ‘liggende’ foto’s. Oh ja en een plattegrondje is ook essentieel, die maak je makkelijk zelf met Floorplanner.

Funda en Jaap

Hoera! Je huis gaat de etalage in, online wel te verstaan. Funda en Jaap zijn gemakkelijke manieren om je huis aan de man te brengen. Maak daarbij slim gebruik van andere online kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en zelfs Pinterest. Zet de post op openbaar en hup, delen=lief! Zo wordt het een makkie om je huis zelf te verkopen!

Bezichtigingen

‘Als u hier rechts kijkt, dan ziet u links de inloopkast niet’. Zelf je huis verkopen betekent ook zelf de bezichtigingen regelen en leiden. Je kunt mensen op je gemak rondleiden en vertellen wat er zo mooi is aan je woning. Makelaars hebben daar toch vaak minder tijd voor. En je bent veel flexibeler qua bezichtigingstijden. Langskomen in de avond of het weekend? Geen probleem!

Vergeet niet bezichtigingen te stimuleren door zelf open dagen te organiseren of mee te doen aan Open Huizen Dag. En nogmaals: Marie Kondo je huis van top tot teen voor de eerste potentiële kopers komen.

Appeltaart!

Onze laatste tip (en persoonlijk vinden wij dit de lekkerste eh beste): bak appeltaart vlak voordat de bezichtigingen plaatsvinden. Alhoewel de meningen hierover verdeeld zijn, kan het nooit kwaad. Geur speelt een belangrijke rol: ruikt je huis lekker dan kan dat bijdragen aan een vlotte verkoop. Want dit huis ruikt gezellig! Afgezien daarvan, wie wil er nou niet ontvangen worden met een stukje gebak? (Pssst… appeltaartgeur bestaat ook in sprayvorm)

Zelf je huis verkopen betekent… geld besparen

Tegenwoordig gaan huizen als warme broodjes. Soms wel binnen 1 maand! Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf hun huis te verkopen. De grootste reden hiervoor is dat het je duizenden euro’s bespaart aan makelaarskosten. En die euro’s kun je mooi weer investeren in je nieuwe stekkie of je eigen blitse Vespa 😉

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.