Hypotheekrente 30 jaar vast: een slimme gast?

Hypotheekrente 30 jaar vast: een slimme gast?

Geplaatst op 23 mei 2017
leestijd 2 minuten 

Ben je een slimme gast met je hypotheekrente 30 jaar vast? Dat is dé vraag met de huidige rentestanden. Wat is wijsheid?

Stel je eens voor: je zet de hypotheekrente voor 30 jaar vast en over 10 jaar blijkt de hypotheekrente te zijn verdubbeld. Ha! Dat heb je toch mooi ingeschat. Maar het kan ook anders uitpakken. Als de rente nog even vrolijk verder zakt, zit je toch net wat minder relaxed in je stoel. Hoe weet je nu wat je moet kiezen? Wanneer ga je voor lang en wanneer voor goedkoop en kort? Reporter Juul maakt de balans op.

Hypotheekrente 30 jaar vast: de plussen en minnen

Een lange rentevaste periode: de voordelen

  • Voordeel #1: Zekerheid. Je weet waar je aan toe bent. En dat is fijn!
  • Voordeel #2: Betaalbare maandlasten. Met een lange rentevaste periode kun je zorgen voor betaalbare maandlasten voor de toekomst. Vooral nu de hypotheekrentes historisch laag zijn. In 2000 kon je de hypotheekrente 20 jaar vastzetten tegen een hypotheekrente net onder de 7%. Nu betaal je minder dan de helft.

Een lange rentevaste periode: de nadelen

  • Nadeel #1: hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het rentetarief. De hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten is duurder dan een rentevaste periode van 10 jaar. In percentages zijn de verschillen klein, maar in euro’s uitgedrukt zijn ze groter. Dat is ook afhankelijk van de hoogte van je lening.
  • Nadeel #2: Blijf je wel zolang in het huis wonen? Gemiddeld wonen we 10 jaar in een huis. Daarna is het tijd voor de volgende stap. Niet bij alle hypotheekverstrekkers kun je de bestaande hypotheek mee verhuizen. Twijfel je of je wel zo lang in het huis blijft wonen? Zoek in dat geval eens na bij welke hypotheekverstrekkers het meeverhuizen van de hypotheek een optie is.

De adviseur neemt jou bij de hand

De kwaliteit van een hypotheek valt of staat met een degelijk advies. Welke rentevaste periode je kiest, is niet alleen een kwestie van rentes vergelijken. Hierbij let je op de voorwaarden in de hypotheek, maar ook jouw wensen en toekomstverwachtingen zijn bepalend. Zo kun je bijvoorbeeld een hypotheek met NHG niet altijd meeverhuizen als je een duurder huis koopt. Je adviseur kan je hierover meer vertellen.

Dus als ik de balans zo opmaak, dan zou ik afsluitend willen zeggen: Staar je niet blind op alleen maar rentepercentages, maar kies wat het beste bij jou past!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.