Aanbouw huis | Wat mag dat kosten?

Aanbouw huis | Wat mag dat kosten?

Geplaatst op 25 augustus 2017
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Een aanbouw huis kan zorgen voor extra woon-, werk- of leefruimte. Heerlijk! Zo word je opnieuw verliefd op je eigen huis. Maar wat kost een aanbouw eigenlijk? En hoe betaal je die?

Reken maar dat die paar extra vierkante meters heel wat zullen bijdragen aan je woongenot. Zo kan je eindelijk die gedroomde eetkeuken, een aparte speelhoek voor de kinderen of een fijne werkplek realiseren. Yes! Liever vandaag dan morgen! Maar ja, hoe zit het met het kostenplaatje?

Aanbouw huis: de kosten

Wat zo’n aanbouw precies gaat kosten, is afhankelijk van meerdere dingen. Denk om te beginnen aan de grootte van de aanbouw, de fundering, de materiaalkeuze (hout of steen), het aantal en het soort ramen, isolatie en niet te vergeten het afwerkingsniveau.

In principe geldt: hoe groter, hoe duurder. Da’s logisch. Maar let op: de diepte van een uitbouw brengt hogere kosten met zich mee dan de breedte van de uitbouw. Wel kun je zeggen dat extra diepte meer effectieve woonruimte oplevert. Ook dat kun je je vast wel voorstellen.

Een voorbeeld van populaire aanbouw huis

De meest populaire vorm van aanbouw is een aanbouw op de begane grond aan de achterkant van het huis, van circa 10 tot 15 vierkante meter. Hier kunnen we een globale rekensom op loslaten. Let op, het gaat hier om richtprijzen!

 • Casco aanbouw: Een casco uitbouw kost globaal rond de € 2.000 per m. Maar dan heb je nog geen vloer, geen isolatie, verwarming of raam- of deurwerk. Voor een casco aanbouw van 15m zit je dus al snel op € 30.000. Alles erop en eraan: Als je kiest voor een aanbouw op maat met alles erop en eraan, zullen de kosten richting de € 50.000 – € 60.000 gaan. Luxe kozijnen, elektra, vloerverwarming en een schuifpui zijn bij deze prijs inbegrepen.
 • Fundering. Om te voorkomen dat de aanbouw schade aanricht aan je woning kan je bijna niet om een fundering heen. De bodem bepaalt echter welke fundering voor de aanbouw nodig is. Dat maakt het lastig om de kosten in te schatten, maar houd rekening met een flinke kostenpost. Zijn er heipalen nodig, reken dan op € 750 per stuk.
 • Extra opties. Het plaatsen van een extra raam of deur kost minimaal € 1.000 per stuk. Voor een schuifpui ben je al snel rond de € 1.000 kwijt. Een te gekke harmonica schuifpui kost tussen de € 4.500 – € 6.000 (incl. plaatsing).
 • Andere richtprijzen voor mijn aanbouw huis:Geveldoorbraak: € 3.000Stucwerk: € 1.000Elektra: € 450 Centrale verwarming (incl. radiator): € 1.000 Aftimmerwerk: € 300 – € 500 Isolatie: € 50,- per m2 Bouwtekening en ontwerp: € 1.000 – € 1.500 (incl. constructieberekeningen) Kosten voor vergunning indien nodig: ca. 1,5-3,5% van de bouwsom

  Deze tips mag je niet missen!

  1. In plaats van een aanbouw aan je huis kun je ook een serre overwegen. Het bouwen van een serre is meestal een stuk goedkoper dan een aanbouw.
  2. Het aanbouwen mag niet altijd zonder vergunning. Dit kan zelfs per gemeente verschillen. Neem het zekere voor het onzekere en doe de vergunningscheck.
  3. Niet alleen jij, maar ook de taxateur zal helemaal happy worden van die extra vierkante meters. Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde van je huis. Mooi meegenomen toch!
  4. Vraag altijd meerdere offertes aan. De verschillen kunnen behoorlijk oplopen en dat knappe voordeel wil jij vast niet missen!
  5. Een verbouwing kun je slim financieren met een verhoging van je hypotheek of een van deze andere manieren:

  5 MANIEREN OM JE VERBOUWING TE FINANCIEREN

  Marina Heij
  Marina Heij

  Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.