Droomhuis gezocht ǀ Eigen huis ontwerpen met welke architect?

Droomhuis gezocht ǀ Eigen huis ontwerpen met welke architect?

Geplaatst op 5 mei 2016
leestijd 4 minuten 

Marleen en Christiaan gaan hun eigen huis ontwerpen. Een oude boerderij in de natuur verbouwen ze tot hun droomhuis. Lees de avonturen van de familie via haar blog.

In haar eerste blog gaf Marleen tips over de planning van zo’n groot verbouwproject. Dit keer neemt ze ons mee in de zoektocht naar een architect waarmee ze hun eigen droomhuis gaan realiseren. Hoe pak je de keuze voor een architect aan en waarom kies je voor die ene architect?

Eigen huis ontwerpen: hoe vind je een architect die bij je past?

‘Een tijd geleden waren wij nog niet zo thuis in de wereld van architecten. We zaten wel met vragen in ons hoofd: waarom kies je voor een architect? Hoe vind je de juiste architect? Waar begin je je zoektocht? Wij zijn op internet gaan zoeken naar architecten bij ons in de buurt. En kregen van mensen om ons heen ook namen te horen. Maar zoiets is natuurlijk heel persoonlijk. Op de website van de architect kun je vaak al wel verschillende stijlen bekijken en nagaan of dit bij je past.

Architecten vergelijken

Wij hebben ervoor gekozen om eerst drie architecten te benaderen en ze met elkaar te vergelijken. Welke architect past nu het beste bij ons? Twee van de drie architecten werken als zelfstandige. De derde architect werkt binnen een architectenbureau. Een goed gevoel, persoonlijke benadering en de tijd hebben voor deze opdracht zijn doorslaggevend geweest in onze keuze. Wij vonden het erg prettig dat twee van de drie architecten bij ons thuis kwamen om de boerderij te bekijken. Dit was een fijne ervaring en gaf ons een gevoel van betrokkenheid. De derde, het architectenbureau, koos voor een afspraak op kantoor. Dit was een meer zakelijke benadering en speelde zeker mee in de keuze om uiteindelijk niet voor deze partij te kiezen.

Waarom een architect?

Onze insteek was een architect in de arm te nemen om de tekeningen en maten op papier te krijgen. Dit zou tijdens de verbouwing makkelijker werken en voor eventuele vergunningen heb je dit ook nodig. En verder? Verder hadden we het aardig in ons hoofd. Voor een aantal kleine elementen hadden we nog wat inspiratie nodig, maar daar hield het ook wel mee op. Rondlopend met de architect dacht ik ”kun jij ons wel aanvullen?” Maar ik heb het over mij heen laten komen, met een beetje sturing. Want ik gaf die beste man wel informatie mee om zelf de controle te houden. Denk aan:

  1. Stijl die we mooi vinden
  2. Foto’s uitdraaien van internet en aan hem meegeven
  3. Aangeven waar wij graag de keuken, woonkamer etc. willen realiseren

Waarom? Ik wil niet teleurgesteld worden. Natuurlijk is het niet verkeerd om een aantal wensen aan te geven, maar tot een bepaalde hoogte. De architect gaf bij ons ook aan: “Als iemand precies weet wat hij of zij wil, dan ga ik daar niet mee in zee. Ze kunnen dan beter contact opnemen met een tekenaar die hun plan op papier uitwerkt.” Toen dacht ik, ja we hebben niet voor niks een architect in de arm genomen. Daar moet ik ook vertrouwen in hebben.

Maar is het plaatje wat wij voor ogen hadden en waar ik de controle op wilde houden ook uiteindelijk het definitieve ontwerp geworden? Dat lees je in mijn volgende blog. Dan neem ik je mee hoe de architect de boerderij door zijn ogen zag en wat wij daarmee gedaan hebben.’

Marleen (41)
Partner: Christiaan (43)
Kinderen:
 Tess (12), Kyra (10) en Ella (6)
Werkt als: Administratief medewerkster/ telefoniste bij een all-in verhuurbedrijf voor grote- en kleine projecten
Houdt van: het buitenleven en de zoektocht naar de juiste materialen om zo de sfeer en woonstijl van hun droomhuis te creëren.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.