Bouwdepot | De 5 zaken die jij nog niet wist

Bouwdepot | De 5 zaken die jij nog niet wist

Geplaatst op 3 november 2017
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Wil jij ook een bouwdepot? Let’s go! Deze 5 zaken wist je zeker nog niet of wel?

Je hebt vast al eens gehoord over een bouwdepot. Je weet wel, zo’n aparte rekening bij je hypotheek waarmee je kosten van de bouw of verbouwing van je huis kunt betalen. Maar wat mag je er eigenlijk allemaal uit betalen? Deze én nog 4 andere wijze weetjes vind je hier.

Bouwdepot | 5 onmisbare weetjes

Deze 5 weetjes van het bouwdepot wil je niet missen. Lees ze allemaal!

  1. Vaste zaken only!

    Uit een bouwdepot mag je (ver)bouwzaken betalen die aan je woning vastzitten. Kun je het -zonder het schade aan te brengen- mee verhuizen naar een volgend huis? Dan mag je het niet uit je bouwdepot betalen. Dus die mooie gordijnen, die lampjes op je nachtkastje, die designerbank: daarvoor moet je je spaargeld aanboren en kun je niet je depotrekening lief aankijken. Zaken als wasbakken, kranen en tegels kun je wel het bouwdepot betalen. En yes, ook het inhuren van vakmensen valt hieronder.

  2. Facturen formule

    Ok, je bouwdepot is een aparte rekening. Maar dat wil niet zeggen dat je zelf een pasje krijgt. Dus wapperen met die pinpas bij de plaatselijke vloerenwinkel zit er niet in. Gelukkig hoef je het bij de meeste geldverstrekkers niet zelf voor te schieten, maar moet je de factuur insturen en dan betaalt je bank het bedrag aan de plaatselijke vloerenwinkel. De facturen formule dus.

  3. Het hoéft niet op

    Huppa, het potje is gevuld dus moet ook leeg. Nou, dat hoeft dus niet perse. Meestal heb je wel echt al het geld nodig, maar mocht dat niet zo zijn dan verdwijnt het niet als sneeuw voor de zon. Het geld dat overblijft wordt bij Obvion boetevrij afgelost op de einddatum van het bouwdepot. Zo wordt je schuld weer een beetje minder. Wil jij weten hoe het bij jou hypotheekverstrekker zit? Vraag het na.

  4. Na 2 jaar, doei!

    Afscheid nemen bestaat dus wel. En dat is meestal al na 2 jaar. Vanaf het moment dat je bouwrekening geopend is, heb je nog 2 jaar de tijd om je (ver)bouwfacturen hieruit te betalen. Houd daar rekening mee.

  5.  Waarde woning in the lead

    Je kunt niet elk willekeurig bedrag in je bouwpotje stoppen. De hoogte is gekoppeld aan de waarde van je woning. Net als de hoogte van je hypotheek. In 2018 geldt dat je maximaal 100% van de waarde van je woning mag financieren met een hypotheek. Dat is inclusief het bouwdepot. De waarde van je woning (na verbouwing) wordt vastgesteld door een taxateur. Ook het soort verbouwing is van invloed op hoe groot je depotrekening gaat zijn. Je bank kijkt dan vooral naar de waardevermeerdering die de verbouwing met zich meebrengt. Ga je bijvoorbeeld voor een uit- of aanbouw, dan krijgt je huis daadwerkelijk meer woonoppervlakte en wordt hierdoor meer waard. Je kunt de gemaakte kosten dan in veel gevallen volledig meenemen in de hypotheek. Ga je voor een nieuwe badkamer omdat je huidige uit 1950 stamt? Dan zal de waardevermeerdering stukken kleiner zijn, omdat het smaakgevoelig is. Ok, in het bad heeft je moeder nog gespetterd toen ze een peuter was, maar dat nieuwe ligbad op pootjes is niet perse beter. Dat maakt dat de financiering ervan niet helemaal in je hypotheek kan worden meegenomen.

Nog meer weten?

CHECK DEZE BOUWDEPOT-INFO EENS

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.