Hoe maak je een thuis van je huis?

Hoe maak je een thuis van je huis?

Geplaatst op 5 februari 2016
leestijd 2 minuten 

Je gaat een nieuw huis kopen. Maar je twijfelt of je je hier wel thuis gaat voelen. Moet het gevoel meteen goed zijn of moet je eerder focussen op de mogelijkheden? Waar moet je op letten?

Volgens Amerikaans onderzoek voelen we ons het fijnst in huizen die aansluiten bij onze natuur. Volgens hen is het terug te leiden naar een handjevol kenmerken. We selecteren 4 van deze ‘thuismakers’:

1. Veiligheid en toevlucht

Huizen die geborgenheid en veiligheid bieden, maar tegelijkertijd ook goed uitzicht bieden op de omgeving hebben de sterkste aantrekkingskracht op ons. Dit komt vanuit een soort dierlijk instinct. Je wilt gevaar van veraf zien aankomen, zonder zelf zichtbaar te zijn. Het ideaal plaatje is een woonkamer die wijds uitzicht heeft op groen, maar ook knusse elementen van veiligheid biedt (die open haard met berenvel of erker vol met kussens). Dat verklaart ook waarom we graag een voortuin hebben. Niet omdat we er zo graag zitten, maar om ons toch net een stukje minder bekeken te voelen door nieuwsgierige voorbijgangers.

Wist je dat? Uitzicht op natuur ook onze stemming positief beïnvloed? Het zorgt voor minder stress. En het hoeft niet eens ‘echte’ natuur te zijn. Een poster van een prachtig landschap kan ook al werken!

2. Variatie in licht en kleur

Variatie: daar houden we van. Het maakt ons nieuwsgierig. Een huis met niveauverschillen of verrassende hoekjes heeft vanuit deze gedachte meer te bieden dan een recht-toe-recht-aan indeling. Japans onderzoek laat zien dat huizen met een beetje een verstopte voorgevel, bijvoorbeeld een gevel bedekt door bomen, als mooier wordt betiteld dan een open en blote gevel.

3. Orde

Hoewel we van variatie houden, moet er een goede balans zijn met orde. Wat die balans precies is, verschilt per persoon. Een minimalistische inrichting vinden sommigen saai, terwijl anderen weer overprikkeld raken van een wanorde aan spullen en meubels. Het is de kunst om die balans voor jezelf te vinden.

Wist je dat? Mannen over het algemeen meer behoefte hebben aan overzicht en vrouwen meer waarde hechten aan toevlucht elementen zoals dat knusse hoekje in de woonkamer.

4. Persoonlijke ‘touch’ en herinneringen van thuis

Vaak voel je je pas echt thuis als je er je eigen draai aan weet te geven. Jouw favoriete kleur op de muur met daarop dat schilderij van zoonlief, dat ene kastje wat nog van je oma is geweest of die designklassieker in het midden van de kamer. Ook de herinneringen aan andere woonplekken bepalen voor een deel in welk huis jij in je element bent. Probeer het maar eens. Even teruggaan naar al die plekken waar je gewoond hebt. Hoe rook het daar? Wat hoorde je allemaal? Wat heb je er allemaal meegemaakt en hoe voelde dat?

Bron: Uitgave ‘Vind je nieuwe thuis’ | Psychologie Magazine | 2015

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.