Kleur in huis: 5 tips!

Kleur in huis: 5 tips!

Geplaatst op 25 augustus 2016
leestijd 2 minuten 

Kleur in huis zet de sfeer neer. Belangrijk puntje van aandacht dus! Tijd voor kleurtips.

Wil je veel of weinig kleur? Schreeuwende of juist wat zachtere tinten? En wat ga je kleur geven; je muur of juist de meubels? Kortom: vragen genoeg als je denkt aan kleur in huis. Om je een beetje op weg te helpen hebben we daarom een expert om hulp gevraagd.

Kleur in huis: 5 kleurtips

Interieurbouwer Willem-Jan selecteerde voor jou de 5 kleurtips.

  1. Eerst testen Wil je de muur een kleurtje geven? Ga dan niet over één nacht ijs. Bepaal de kleur niet alleen aan de hand van een kleurstaal, want dan kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Heb je een kleur gekozen, koop er dan een proefpotje van en schilder de verf op een groot stuk wit karton, dat je aan de muur hangt (of op een ander vlak dat je wilt gaan schilderen). Zo zie je wat de kleur op die locatie doet, staand of liggend, en op de verschillende momenten van de dag. De kleur kan in avondlicht weer heel anders zijn dan overdag.
  2. Kleuren van nu Veel kleuren zijn trendgevoelig. Moest een paar jaar geleden het hele huis nog wit, nu willen steeds meer mensen juist zwarte kasten. Matzwart, welteverstaan. Mat zie je nu sowieso heel veel. Ook in pastelachtige tinten. Een populaire verfsoort is krijtverf, een matte verf die niet alleen goed staat op muren maar ook op kasten en andere meubels. Steeds vaker krijgen kasten weer een kleurtje. Maar kies je voor gekleurde meubels, dan is het verstandig de muren rustig te houden, bij voorkeur wit.
  3. Tijdloze kleuren Sommige kleuren zijn minder smaakgebonden en ook minder trendgevoelig. Opvallende kleuren geven heel veel sfeer aan een ruimte, maar zullen ook eerder gaan vervelen – ómdat ze zo aanwezig zijn. Een muur of meubel in een rustige kleur valt minder op en kan daardoor veel langer mee dan een felrode stoel of knalblauwe muur.
  4. Maak een moodboard Verzamel bladen en plaatjes om inspiratie op te doen voor je eigen woning. Daar zie je wat kleuren in ruimtes kunnen doen, en zie je combinaties die je zelf wellicht niet zou bedenken.
  5. Invloed op je emotie Kleur doet iets met de psyche. Dat is interessant, want daar kun je dus mee spelen bij het bepalen van de kleur voor jouw huis. Kies je voor groen, dan creëer je rust in huis. Lichtgroene muren passen daarom heel goed bij de slaapkamer. Blauw daarentegen staat voor productiviteit en is daarom een slimme kleur voor in de werkkamer. Geel is een warme en opbeurende kleur en is daarom ideaal voor in de keuken. En de woonkamer tot slot, kan heel goed een lik paars gebruiken, want dat staat voor kalmte en ontspanning en dat is natuurlijk precies wat je in die ruimte zoekt!

Willem-Jan Smeding is interieurbouwer en mede-eigenaar van The Making Company, een bedrijf dat gespecialiseerd is in restauratie, verbouwingen en interieurbouw.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.