Wie betaalt wat? 5 financiële samenwoon tips

Wie betaalt wat? 5 financiële samenwoon tips

Geplaatst op 17 maart 2016
leestijd 2 minuten 

Wie betaalt wat? Dat is een veelgehoorde vraag als je voor ’t eerst gaat hokken. Ben jij er al uit? Deze 5 tips geven een geruste start!

Wie betaalt wat?

Niet leuk, maar veel relatieproblemen gaan over geld. Belangrijk dus om hier goede afspraken over te maken vóórdat jullie gaan samenwonen. Dragen jullie bijvoorbeeld een gelijk bedrag bij iedere maand? Zet je alleen dat bedrag op één rekening of maak je al je inkomsten over? En wat als jij dan besluit uitbundig te gaan shoppen? Gaat dat ook van die rekening? Kortom: tips zijn welkom! We selecteren er 5!

  1. Maak een huishoudboekje. Maak een duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven. Een huishoudboekje kan hierbij helpen. Je vindt hier enkele voorbeelden van digitale huishoudboekjes.
  2. Open een gezamenlijke rekening. Deze rekening gebruik je voor het betalen van de vaste lasten.
  3. Maak afspraken over ieders bijdrage. De meeste koppels kiezen ervoor om een gelijk bedrag op de gezamenlijke rekening te storten. Maar als één van de twee aanzienlijk meer verdiend, kun je ook een berekening maken dat je allebei evenveel afdraagt naar wat er binnenkomt. Je kunt er ook voor kiezen om alle inkomsten op de gezamenlijke rekening binnen te laten komen. En dat je dan een gelijk bedrag terug stort op jullie privérekeningen om vrij te besteden. Daar betaal je dan dat ene shopuitje van of die game die je gewoon moet hebben.
  4. Zorg voor een gezamenlijke buffer. Zo ben je voorbereid op onverwachte uitgaves. Denk aan de wasmachine die het opeens kan begeven.
  5. Bepaal de 'samenleefvorm'. Dat klinkt heel officieel, maar het is slim om op voorhand na te denken over de voorwaarden waaronder jullie willen samenwonen. Vooral als je een hypotheek afsluit voor je koopwoning, dan moet je dit vastleggen. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap behoren tot jullie opties. Of misschien gaan jullie wel trouwen.
Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.