De warmtepomp: eenmalig investeren of hogere energielasten?

De warmtepomp: eenmalig investeren of hogere energielasten?

Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Zo'n warmtepomp > is dat nou de investering waard? Deze 3 vragen stel je jezelf als je nadenkt over een warmtepomp. En, wat is jouw oordeel?

1. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?*

Zoek eerst eens uit welk type warmtepomp bij jouw huis past. Het bouwjaar van je huis en de mate van isolatie van je huis spelen daarbij een belangrijke rol.

Zo is een hybride warmtepomp (die werkt samen met hr-ketel op gas) meestal geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp (deze vervangt je hr-ketel op gas) is vooral geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. En een ventilatiewarmtepomp (deze haalt warmte uit de ventilatielucht) is in de meeste gevallen geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.

2. Wat kost een warmtepomp?*

Niet verrassend, de prijzen voor warmtepompen verschillen eveneens per soort:

  • Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 tot 8.000 euro.
  • Voor de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp moet je meestal denken aan een bedrag rond 13.000 euro.
  • De ventilatie warmtepomp tenslotte kost gemiddeld ongeveer 4.500 euro.

3. Wanneer verdien je de investering terug?*

De terugverdientijd wordt algemeen geschat tussen de 10 en de 15 jaar. Het is erg afhankelijk van het type waterpomp, of je subsidie krijgt, je energieverbruik en de (verwachte) energieprijs.

* Deze tekst is gebaseerd op actuele informatie van Milieucentraal.nl van september 2023 en daarmee onderhevig aan wijzigingen.

Afbeelding-homeqgo-huisscan

Kosten en baten

Met de homeQgo huisscan krijg je een eerste indicatie van de kosten, de besparingen, de terugverdientijd en mogelijke subsidies. In minder dan 2 minuten!

Start homeQgo huisscan