De warmtepomp: eenmalig investeren of hogere energielasten?

De warmtepomp: eenmalig investeren of hogere energielasten?

Zo'n warmtepomp > is dat nou de investering waard? Deze 3 vragen stel je jezelf als je nadenkt over een warmtepomp. En, wat is jouw oordeel?

1. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?*

Zoek eerst eens uit welk type warmtepomp bij jouw huis past. Het bouwjaar van je huis en de mate van isolatie van je huis spelen daarbij een belangrijke rol.

Zo is een hybride warmtepomp (die werkt samen met hr-ketel op gas) meestal geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp (deze vervangt je hr-ketel op gas) is vooral geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. En een ventilatiewarmtepomp (deze haalt warmte uit de ventilatielucht) is in de meeste gevallen geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.

2. Wat kost een warmtepomp?*

Niet verrassend, de prijzen voor warmtepompen verschillen eveneens per soort:

  • Een hybride warmtepomp kost ongeveer 5.000 tot 7.000 euro met mogelijkheid van een gemiddelde subsidie van 2.500 euro.
  • Voor de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp moet je meestal denken aan een bedrag tussen 10.000 en 20.000 euro. Je kunt gemiddeld subsidie krijgen van 2.850 tot 4.200 euro.
  • De ventilatie warmtepomp tenslotte kost gemiddeld tussen 3.300 en 5.800 euro. Met een mogelijkheid voor subsidie tussen 1.650 en 2.250 euro

3. Wanneer verdien je de investering terug?*

De terugverdientijd wordt algemeen geschat tussen de 10 en de 15 jaar. Het is erg afhankelijk van het type waterpomp, of je subsidie krijgt, je energieverbruik en de (verwachte) energieprijs.

Een voorbeeld voor een hybride warmtepomp

  • Stel je betaalt 1 euro/m3 gas en 22 cent/kWh stroom en je verbruikt 750 m3 gas + 1.600 kWh per jaar.
  • Je energiekosten zijn dan 1.100 euro. Voor een hr-ketel zijn de energiekosten 1.400 euro. Je bespaart 350 euro per jaar aan energiekosten.
  • Je hebt de hybride warmtepomp aangeschaft voor 5.000 euro en komt in aanmerking voor een subsidie van 2.500 euro. Dan heb je de aanschaf in ongeveer 7 jaar terugverdiend. Zonder subsidie is dat ongeveer 14 jaar.

En zijn jouw energiekosten hoger? Dan verdien je nog meer terug.

* Deze tekst en de geschetste voorbeelden zijn gebaseerd op actuele informatie van Milieucentraal.nl van 21-07-2022 en daarmee onderhevig aan wijzigingen.