Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Je huis verkopen?

Dan komt er veel op je af. Mis deze tips niet!

Verhuizen naar een huurwoning

Je gaat verhuizen van een koopwoning naar een huurwoning. Omdat je inkomen bijvoorbeeld is gedaald. Misschien wil je groter of kleiner gaan wonen. Of wil je de overwaarde van je huis gebruiken. Om te sparen. Dan moet je op een aantal zaken letten.

Van koophuis naar huurhuis: mogelijke gevolgen

Als je van een koophuis naar een huurhuis gaat, dan is de eerste stap de verkoop van je woning. Dit kan enkele gevolgen hebben. Zo kun je na de verkoop te maken krijgen met een overwaarde of juist een restschuld.

Overwaarde na verkoop huis

Is je huis meer waard dan de hypotheekschuld die nog openstaat? Het geld dat je dan overhoudt na het terugbetalen van de hypotheek heet overwaarde. Deze overwaarde kun je op meerdere manieren gebruiken, bijvoorbeeld sparen of je pensioen aanvullen.

Bij overwaarde krijg je te maken met de bijleenregeling. Het uitgangspunt van de bijleenregeling is dat je de overwaarde gebruikt voor de hypotheek op een nieuw huis. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over over de gevolgen van de bijleenregeling.

Restschuld na verkoop huis

Als je huis minder waard is dan de hoogte van je hypotheek en je wil de woning verkopen, kan dat betekenen dat je een restschuld hebt. Stel je hebt het huis met verlies verkocht en je kunt niet de gehele hypotheek terugbetalen. Dat is vervelend. Wat nu?

Een eenduidig antwoord is er niet. Iedere situatie is anders. Wat zijn jouw mogelijkheden? Vraag het aan je hypotheekadviseur

Lees meer over wat te doen bij Restschuld hypotheek

Goed om te weten

Heb je een hypotheek bij Obvion? Dan kun je de hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen als je je huis verkoopt omdat je verhuist naar een huurwoning. Bij andere geldverstrekkers betaal je hiervoor soms een boete. Bij Obvion niet.

Hypotheekhoudersverklaring (verklaring goed betalingsgedrag) nodig?

Het kan zijn dat je een hypotheekhoudersverklaring moet aanleveren bij een woningbouwvereniging. Dit is een verklaring over het tijdig betalen van de maandlasten van de hypotheek. Wij kijken daarbij naar jouw betalingsgedrag van de afgelopen 12 maanden. Je kunt de hypotheekhoudersverklaring aanvragen via MijnObvion

Vraag advies als je naar een huurwoning verhuist

Er zijn meer zaken waar je mee te maken kunt krijgen als je verhuist naar een huurwoning. Heb je bijvoorbeeld een (bank)spaarhypotheek, wat gebeurt er dan met de opgebouwde waarde? Overleg daarom met je hypotheekadviseur hoe je omgaat met de huidige hypotheek en andere financiële gevolgen. Dan weet je waar je aan toe bent. Hij kan precies voor je uitzoeken welke oplossingen passen bij jouw situatie en wensen.

Vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt

Anderen lazen ook: