Huis kopen zonder makelaar: de 7 tips

Huis kopen zonder makelaar: de 7 tips

Geplaatst op 12 augustus 2016
leestijd 3 minuten 

Een huis kopen zonder makelaar kan, dat is een keuze. Wat insider-tips om een top-deal te kunnen sluiten zijn dan handig, toch? We geven er 7!

Eerder namen we je al mee in de stappen die komen kijken bij het uitbrengen van het bod. Maar het onderhandelen zélf willen we nog even extra onder de loep nemen. Dat is namelijk een vak apart. Een te laag openingsbod kapt de onderhandelingen af, maar je wilt ook niet sky high beginnen. Hoe kom je nu tot een goede middenweg? Gastredacteur Juul ging wederom voor ons op zoek naar antwoorden. En vond ze ook!

Huis kopen zonder makelaar: 7 tips en trucs op een rij!

Durf jij het aan een huis kopen zonder makelaar? Deze 7 tips helpen je op weg. Word jij de nieuwe expert, de top onderhandelaar, de man of vrouw met de ijzeren hand?

  1. Bepaal vooraf de maximale hypotheek op jouw inkomen.Voordat je kunt kopen is het handig om te weten wat je maximaal kunt bieden. Bepaal ook voor jezelf wat jouw maximale hypotheeklasten zijn die binnen jouw maandelijkse budget passen.Meten is weten: achterhaal de waarde en de staat van het huis.
    BEREKEN JE MAXIMALE HYPOTHEEK
  2. Probeer zoveel mogelijk advies in te winnen over de staat (en hiermee ook de waarde) van het huis.Vaak heb je wel een kennis die bijvoorbeeld actief is in de bouw of het onderhoud van huizen. Vraag of diegene een keertje mee gaat op bezichtiging. Want je weet: liefde maakt blind. Een heerlijk gevoel als je verliefd bent op je huis, maar dat maakt je ook minder kritisch. Ook bij het Kadaster kun je veel informatie inwinnen over de waarde van het huis.
  3. Verplaats de in de verkoper.
    Houd rekening met de positie van de verkopers. Dit klinkt lastig, want je weet niet in welke positie ze zitten. Toch zijn er manieren om meer informatie los te krijgen hierover. Vraag de verkopers naar de reden van de verkoop. Als ze al een ander huis gekocht hebben, voelen ze financiële druk. Ook kun je nagaan hoe lang het huis al in de verkoop staat en of ze de vraagprijs al een keer verlaagd hebben. Staat het huis al lang in de verkoop en hebben ze de vraagprijs nog niet verlaagd? Dan kan laag inzetten succesvol zijn.
  4. Blijf 'in control'.
    Laat je niet onder druk zetten en durf de tijd te nemen. Bepaal vooraf wat je maximaal kunt en wilt besteden, en houd je er ook aan. Zorg dat jij “in control” blijft in de onderhandelingen.
  5. Laat je niet opjagen.
    Een stilte laten vallen in de onderhandelingen kan wonderen doen. Dit weten de verkopers ook. Trap niet in deze val. Neem gerust een week de tijd om na te denken. Gun de verkopers ook deze tijd.
  6. Verhoog je bod in ruil voor...
    Zit er nog een paar duizend tussen jouw uiterste bod en het gewenste bedrag van de verkopers? Leg een hoger bod neer in ruil voor spullen. Beding bijvoorbeeld de gordijnen bij de prijs in of de antieke haard in de woonkamer. Grote kans dat ze akkoord gaan.
  7. Stel goede voorbehouden op.
    Dek jezelf in door voorbehouden af te spreken. Dit zijn de zogenaamde ontbindende voorwaarden. Je kunt denken aan de volgende voorbehouden:
    * Het rond krijgen van de financiering (met NHG)
    * De uitkomsten van een bouwkundige keuring

    Nadat je bod geaccepteerd is moet je als kopende partij nog verschillende zaken regelen. Van taxatie tot overdracht bij de notaris. Welke stappen dat zijn vind je in ons aankoop-stappenplan.
Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.