Weet de slimme meter het beter? De ins-en-outs op een rij!

Weet de slimme meter het beter? De ins-en-outs op een rij!

Geplaatst op 19 september 2016
leestijd 2 minuten 

Je hebt het er vast wel eens van gehoord: de slimme meter. Maar weet die het echt beter? En hoe werkt die eigenlijk? Alle ins-en-outs zetten we op een rij.

Leuk zo’n slimme meter. Maar hoe werkt het?

Het concept van de slimme meter is redelijk simpel. De meter is een vervanger voor de huidige meters voor elektriciteit en gas. De display van de slimme meter geeft je veel meer informatie dan een standaard variant. Je ziet niet alleen hoeveel energie je gebruikt,  maar ook hoeveel je eventueel teruggeeft door bijvoorbeeld zonnepanelen. Je energierekeningen zijn hierdoor veel nauwkeuriger berekend. Teveel betalen is daarom verleden tijd! Een ander pluspunt is dat de energieleverancier op afstand je meter kan uitlezen.

Vaak wordt gedacht dat het hetzelfde is als de slimme thermostaat, maar dat is niet zo. De slimme meter is het kastje wat in je meterkast hangt. Deze kun je koppelen aan de slimme thermostaat. Dat is die display die in de woonkamer hangt (bijvoorbeeld Toon van Eneco). Meer gadgets voor een slim huis vind je hier.

Slimme meter uitlezen? Zo doe je dat!

De slimme meter uitlezen is gemakkelijker dan je denkt. Je energieleverancier ontvangt iedere twee maanden de meterstanden vanuit het apparaat. Aan de hand hiervan maken zij een overzicht waarop je precies kunt zien hoeveel je hebt gebruikt en wat de kosten hiervan zijn. Wil je zelf een overzicht? Dat zie je terug in de bijbehorende app. Handig!

Slimme meter app voor meer inzicht

Bij zo’n digitale meter hoort natuurlijk ook een slimme meter app. Deze app geeft je gemakkelijk inzicht in je energieverbruik. Hoe het werkt? Simpel! Je sluit de meter aan op een communicatiepoort (p-1 poort) die vergelijkbaar is met een telefoonstekker. Koppel dit aan je computer, tablet of smartphone en je bent ready to go! Natuurlijk kun je het ook koppelen aan de slimme thermostaat. Daarmee kun je zelfs vanuit je luie stoel zien wat je energieverbruik is. Wil je meer weten over apps voor je huis? Check dan dit handige overzicht van apps.

Tip! Er zijn meer manieren om je energieverbruik te verlagen. In 6 stappen kun je al een goedkoper energielabel krijgen. Hoe?

BEKIJK HET ENERGIEZUINIG STAPPENPLAN

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.