Private lease en een hypotheek: een gelukkig huwelijk?

Private lease en een hypotheek: een gelukkig huwelijk?

Geplaatst op 18 november 2016
leestijd 3 minuten 

Wie koopt er tegenwoordig nog een auto? Private lease is helemaal hip en wordt steeds populairder. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de gevolgen voor een hypotheek?

Bij private lease huur je voor een bepaalde periode een auto voor een vast bedrag per maand. Meestal hoef je  daarnaast alleen nog de benzine te betalen. Dat kan natuurlijk heel voordelig zijn. Je rijdt immers een nieuwe auto en je weet wat je elke maand kwijt bent. Máár, er zijn ook nadelen.  Als je private lease wil combineren met een nieuwe hypotheek, pakt dat niet altijd gunstig uit. Maar hoe zit dat dan? Onze reporter Juul zocht het voor ons uit.

Het aantal private lease contracten voor auto’s stijgt de laatste jaren flink. In 2015 zijn er bijvoorbeeld 36.000 contracten voor private lease afgesloten. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2014. De autobranche verwacht in 2020 zelfs 100.000 nieuwe leasecontracten af te sluiten. Dat is een behoorlijk aantal!

Wat is de invloed van private lease op je hypotheek?

Niet iedereen weet dat je met een private lease contract een krediet aangaat. Dat betekent eigenlijk gewoon dat je geld leent. En dat kan gevolgen hebben voor je hypotheek. Heb je al een hypotheek en ben je helemaal happy met je huis? Dan is er niets aan de hand. Maar, wil je de hypotheek oversluiten voor bijvoorbeeld een lagere rente? Of wil je een tweede hypotheek afsluiten voor dat mooie vakantiehuisje in Frankrijk? Dan is het toch een ander verhaal. Ook als je jouw droomhuis tegen het lijf loopt tijdens de looptijd van je private lease contract kan dit gevolgen hebben voor een nieuwe hypotheek. Maar hoe dan? We leggen het uit met een rekenvoorbeeld:

Stel, je sluit een leasecontract af voor 36 maanden (3 jaar) voor een bedrag van €275 per maand. De totale lasten zijn dan 36 x €275 = €9.900.  Dat lijkt misschien mee te vallen verdeeld over 3 jaar, maar voor je hypotheek wordt met een heel ander bedrag gerekend. Je geldverstrekker gaat ervan uit dat je tijdens de looptijd van je hypotheek €275 minder te besteden hebt aan woonlasten. Het bedrag dat je dan minder kunt lenen voor je hypotheek kan hierdoor variëren van €35.000 tot €50.000.  Dat is natuurlijk een flink bedrag!

Huis kopen of private lease?

En nu dan? Als je binnenkort een huis wilt kopen kun je het beste even goed uitrekenen of private lease wel bij jouw situatie past. Zodra je eenmaal een hypotheek hebt heeft een leasecontract geen gevolgen meer voor je hypotheek. Al moet je de lasten natuurlijk wél nog kunnen dragen. Wil je toch graag eerst die nieuwe bolide leasen? Dan kun je het kopen van een huis misschien beter uitstellen, óf genoegen nemen met een goedkoper huis. Heb je genoeg spaargeld? Dan kun je ook overwegen om een auto te kopen.

Registratie bij het BKR?

Maar hoe zit dat nou met een BKR registratie? Leasecontracten worden geregistreerd bij het BKR met de code OA. Dat staat voor Operational Autolease. Slechts een deel van je maandelijkse leasebedrag telt mee als lening. Van het totaalbedrag is 35% het servicedeel. Dit deel bestaat uit het onderhoud van de auto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote beurt of een set nieuwe winterbanden. De resterende 65% registreert het BKR als een lening. Dit deel betaal je voor de auto zelf. Houd er rekening mee dat dit tijdens de hele looptijd van je leasecontract invloed heeft op het afsluiten van een hypotheek. Zélfs als je leasecontract nog maar een maand loopt.

Hoe werkt het bij andere leningen?

Wat voor private lease geldt, gaat meestal ook op voor andere leenvormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een creditcard of de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Wil je een huis kopen? Vraag dan eens jouw gegevens op bij het BKR in Tiel. Dan weet je precies hoe je ervoor staat!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.