Stress-vrij verbouwen met deze 5 keuzes

Stress-vrij verbouwen met deze 5 keuzes

Geplaatst op 23 januari 2015
leestijd 3 minuten 

Prominent aanwezig in de stress-top-10: een verbouwing. Een goede voorbereiding helpt bij het voorkomen van slapeloze nachten. We hebben 5 belangrijke keuzes op een rijtje gezet.

1. Zelf doen of laten doen?

Wil je het liefst zoveel mogelijk zelf doen? Of juist veel uitbesteden? Als je zelf twee linkerhanden hebt, kun je kiezen voor een klusbedrijf of een aannemer. Laatstgenoemde coördineert de complete verbouwing. Een klusbedrijf huur je in voor een specifiek deel van je klus. Sowieso is het handig om:

  • Meerdere offertes aan te vragen;
  • Te kiezen voor een bedrijf dat is aangesloten bij een brancheorganisatie. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht van brancheverenigingen waar een vakman bij aangesloten kan zijn;
  • Te vragen naar referenties en garanties.
    Het kan ook nuttig zijn om een architect in de arm te nemen. Hij kan een ontwerp maken, vergunningen aanvragen, adviseren over de aannemer en de verbouwing begeleiden.

2. Duur of goedkoop?

Door een keuze te maken voor bepaalde materialen kun je dezelfde verbouwing heel duur of juist goedkoop laten uitpakken. Om niet voor verrassingen komen te staan, is het verstandig om te berekenen wat de verbouwing globaal gaat kosten. Om hier een idee van te krijgen, kun je een oriënterend gesprek voeren met een aannemer. Door met hem van gedachten te wisselen weet je een idee van de kosten en eventuele besparingsmogelijkheden.

3. Eigen geld of lening?

Hoeveel eigen geld heb je? Hoeveel daarvan wil je besteden aan de verbouwing? Wat kun en wil je lenen? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, zoals een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Ga dan naar je financieel adviseur of check via de bespaartool waar je eventueel geld zou kunnen besparen.

4. Vergunning of direct aan de slag?

Soms is voor een verbouwing of een uitbouw een vergunning noodzakelijk. Ook moet het bouwplan passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Handig om te weten voor je van start gaat want het aanvragen van een vergunning kan enige tijd vergen.

5. Goede buren of verre vriend?

Een flinke verbouwing kan overlast veroorzaken voor je buren. En misschien heb je hun medewerking wel nodig om je plannen ten uitvoer te brengen. Er zijn regels, maar het is altijd het beste om in goed overleg tot een oplossing te komen. Snel even op de koffie dus want die goede buur is beter dan die verre vriend.

Tip: regel een verzekering

Nog een laatste tip. Je bent niet de eerste die onenigheid krijgt met een klusbedrijf of leverancier. Een goede rechtsbijstandverzekering is in zo’n geval heel prettig. Ook is het slim om te kijken naar de opstalverzekering. De verbouwing kan de waarde van je woning verhogen en dan moet ook de opstalverzekering tijdig worden aangepast. Tot slot: check of de aannemer van je keuze een CAR-verzekering (Construction All Risks) heeft. Die verzekering dekt schade die de aannemer tijdens de verbouwing veroorzaakt.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.