Taxatie huis, hoe pak je het aan?

Taxatie huis, hoe pak je het aan?

Geplaatst op 14 augustus 2017
leestijd 3 minuten 

Als iemand taxatie huis zegt, dan denk jij vast niet meteen ‘jippie’. Maar wist je dat het ook geld kan opleveren. Kijk, dát klinkt al beter!

Voor de taxatie van je huis heb je de hulp van een expert nodig. Die stelt dan netjes een schoolrapport op voor jouw (toekomstige) huis. Handig als je bijvoorbeeld van plan bent om die ‘te koop’-sticker op het raam te plakken. Maar ook voor kopers en huizenbezitters kan een taxatie een slimme zet zijn. Waarom? En hoe, hoe, hoe dan? Dat lees je hier.

De woningwaarde berekenen

Een taxateur doet niets meer of minder dan de woningwaarde berekenen van het optrekje. Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel. Vooral de ligging en woonoppervlak zijn bepalend voor de waarde. De taxateur kijkt niet naar de bouwkundige staat van het huis. Dat doet een bouwkundig adviseur.

Wanneer komt taxatie huis van pas?

De taxatie van je huis kan in verschillende situaties van pas komen: zowel bij de aankoop als de verkoop van je huis. Dat geeft je munitie om te onderhandelen. Maar ook als je al een tijdje in je stekkie zit en je verwacht dat het in waarde is gestegen, kan het slim zijn om een taxateur te bellen. Why? Nou, als je kunt aantonen dat je huis meer waard is én je een hypotheek zonder NHG hebt, kan het zo zijn dat je met je hypotheek in een lagere tariefgroep komt. Dat voel je in de je portemonnee: huppaa, de rente en de bruto maandlast daalt.

JA, IK WIL OOK MIJN RENTE VERLAGEN

Hij komt, hij komt!

Spannend, de taxateur heeft taxatie huis in zijn agenda staan en komt hiervoor bij jou op bezoek! Wat zal het oordeel van de beste man zijn? Zoals gezegd zijn de ligging en woonoppervlak in ‘the lead’. Gezien jouw paleisje niet naar een andere, misschien gunstigere, locatie kan vliegen, heb je daar geen invloed op. Maar als je bijvoorbeeld een stuk bij hebt gebouwd of energiebesparende maatregelen hebt genomen, dan kan het wel gunstig uitvallen. Oeh, duimendraaien maar! Nog een tip: Leg een lijstje klaar met data: van wanneer is de keuken, badkamer, cv ketel? Ontdek waar een taxateur nog meer op let bij het taxeren van je huis.

Kies voor erkend

Last but not least: maak altijd gebruik van een erkende taxateur. Waar een makelaar niet verplicht gecertificeerd hoeft te zijn om zijn beroep uit te oefenen, is een woningtaxateur dat wel. Hij moet er zelfs diverse hebben! Check dus altijd vooraf of je niet met een beunhaas in zee gaat 😉

Taxatierapport

Na het taxeren van de woning ontvang je een taxatierapport. Daar staat van alles in, zoals natuurlijk de woningwaarde (hoera!), maar ook alle andere informatie over jouw huisje. Denk aan het type woning, de grootte, afwerkingsniveau, de ligging en eventuele overlast en/of voorzieningen in de buurt. Eigenlijk is het een samenvatting van jouw stulpje!

Taxateur over de vloer geweest? Taxatierapport op zak? Leg dan maar een flesje bubbels koud. Want nu mag dat te koopbord in je tuin, je mag onderhandelen over je droomhuis of de bank om de oren slaan met dat fantastische taxatierapport. Plop!

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.