Eigen houten huis bouwen – houd jij van hout?

Eigen houten huis bouwen – houd jij van hout?

Geplaatst op 20 juli 2018
leestijd 3 minuten 

Hoé hipster en duurzaam is dit: je eigen houten huis bouwen. Maar voordat je spijkers met koppen slaat, check even de plussen en minnen van je houten droom.

Scandinavië staat er boommetje vol mee. En gezien zij koploper zijn in duurzaamheid en (hippigheid), kan het haast niet verkeerd zijn, toch? Oordeel zelf!

Houten huis bouwen | de plussen

De eerste plus van een houten huis hebben we eigenlijk al verklapt; het hoge hipster gehalte. Maar er zijn er meer:

+ Duurzaam en milieuvriendelijk

Hallo, hier klopt geen hout van! Want voor een houten woning worden bomen gekapt. En bomen kappen, is de wortel van het kwaad. Maar toch is het echt, het meest milieuvriendelijke en duurzame bouwmateriaalDoordat er (vaak) herbebossing plaats vindt, helpen de bomen de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. En zo help je dus indirect het broeikaseffect de wereld uit. 
Tip!
 Wist je dat? Het produceren en bouwen van een houten huis veel minder energie kost dan een bakstenen versie en is het bouwafval recyclebaar. En je bent helemaal groen als je het combineert met andere energiekillers.

+ Geld voor je hout (en stevigheid)

Vergeet op een houtje bijten en zet je tanden in een stuk lagere gasrekening. Een houten woning isoleert namelijk wel 10x beter dan zijn stenen vriendjes! En dat zie je terug op je gasrekening. Sommige houten woningen kunnen zelfs helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal zijn, door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen of zonneboilers. Regenwater en afvalwater kunnen door een mini-zuiveringsinstallatie en stromen zo de grond in. Dag-dag riool! 
Tip! Ja, een houten woning is licht, maar staat als een huis. Wist je dat ze zelfs aardbevingbestendig zijn?

+ Het prijskaartje

Leuk zo’n hip houten huis, maar dat mag wat kosten zeker? Think again. Op eigen houtje een houten huis bouwen, is stukken goedkoper dan een stenen nieuwbouwhuis. Zelfs het láten bouwen, doet minder pijn aan je portemonnee. Wat je houten droom ook goedkoper maakt, is dat de eisen aan de fundering een stuk minder zwaar zijn dan die van een stenen huis.

Houtskeletbouw prijs

Je kunt kiezen tussen houtskeletbouw, wat als voordelen heeft dat het perfect te isoleren is en dus past bij een energieneutrale woning. Of je kiest voor houtstapelbouw, wat helemaal de bom is voor de doe-het-zelver. De prijs tussen deze twee varianten verschilt niet tot nauwelijks. Het hang vooral af van wat jij wilt: ontwerp, afmeting, indeling, afwerking, laten bouwen of zelf de gele helm opzetten. De prijzen liggen rond de € 300,- per m3 voor een woning van ongeveer 400 m3. Laat die prefab woning maar komen! 
Tip! 
Daarnaast verbouw je een houten woning veel makkelijker en goedkoper dan een stenen huis. Verdieping erop? Aanbouw eraan? Hatsiekidee, je timmert het zo in elkaar.

Houten huis bouwen | de minnen

Ieder voordeel heb z’n nadeel, daar komen ze: de minpunten van een houten huis bouwen >>

– Meer onderhou(t)d

Eerlijk is eerlijk, je zult er meer onderhoud aan hebben dan aan een stenen stekkie. Net als een stenen huis heb je vaak houten kozijnen en deuren. Maar de rest van je stulpje is ook van hout! Dat betekent dat je het eens in de 4-7 jaar opnieuw in de beits of verf mag zetten en regelmatig de toko op scheurtjes en kiertjes moet checken omdat hout ‘leeft’.

– Kort, maar krachtig

De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.

 – Een houten huis bouwen – Mag dat?

Dat kan nog wel eens een dingetje zijn, want niet elke gemeente staat de bouw van houten woningen toe. Bewoners van (vaak) houten tiny houses, kunnen je alles vertellen over die ellendige papiermolen…Gelukkig wordt het bouwen van houten woningen steeds meer toegejuicht omdat het duurzamere en milieuvriendelijkere bouw is.

En, wat is jouw oordeel? Houd je van hout of ga je toch liever voor de good old rock?
Wat je ook kiest, een hypotheekadviseur kan je piekfijn uitleggen wat je opties zijn qua financiering van je (houten) woondroom.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.